NHO fnyser av Vallas forslag

Arbeidsgiverne fnyser av LO-nestleder Gerd Liv Vallas forslag om tariffavgift for uorganiserte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en eldgammel sak som LO forsøkte seg med på 70-tallet. Jeg trodde de hadde lagt forslaget i skuffen der det hører hjemme, sier NHOs viseadministrerende direktør Lars Christian Berge til NTB.

Han ser klare problemer med utspillet Valla kommer med i mandagens utgave av Dagens Næringsliv. Ifølge Berge er den viktigste innvendingen at dette klart vil bryte med prinsippet om organisasjonsfrihet.

Rett

- Organisasjonsfrihet innebærer også en rett til å forbli uorganisert, sier Berge.

Han finner det også oppsiktsvekkende at den sterkeste kandidaten til å overta etter Yngve Hågensen som LO-leder tar til orde for at uorganiserte skal kunne ta arbeid for lavere lønn enn de organiserte arbeiderne.

- Jeg har i alle år trodd at LO arbeidet for å forhindre at uorganisert arbeidskraft skal kunne falby sine tjenester under den lønna de selv har forhandlet fram, sier Lars Christian Berge.

Ingen fordel

Han ser det ikke som noen fordel for arbeidsgiverne at landets største fagorganisasjon med dette utspillet kan gi aksept for at uorganisert arbeidskraft blir billigere.

- I det levende livet er det slik at lønnsfastsettelsen i stadig større grad vil bli fastsatt på individuelt grunnlag ut fra den enkeltes kvalifikasjoner. Det er ut fra kvalifikasjoner, ikke organisasjonsmessig tilknytning vi ønsker å lønne arbeidstakerne, sier Berge.

Han mener alle parter er best tjent med en likebehandling av arbeidstakerne, og spår at LO vil få kraftig motbør fra andre fagforbund dersom Vallas tanker settes ut i live.(NTB)