NHO frykter bråstopp i norsk økonomi

Næringslivets Økonomibarometer forteller om mindre vekst, lavere forventninger og økt frykt for ledighet og tap av inntekt.

NORSK ØKONOMI: NHO-leder Krisitin Skogen Lund ser nå den svakeste markedssituasjonen for NHO-bedriftene siden høsten 2010.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
NORSK ØKONOMI: NHO-leder Krisitin Skogen Lund ser nå den svakeste markedssituasjonen for NHO-bedriftene siden høsten 2010. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Markedssituasjonen hos NHO-bedriftene er nå den svakeste siden høsten 2010, fremgår det av Næringslivets Økonomibarometer for 3. kvartal 2013.

Det er spesielt eksportbedrifter som ikke har leveranser til petroleumssektoren, som har de laveste forventningene.

Men også bedrifter med store leveranser til oljesektoren er mindre positive i sin vurdering av markedet nå enn tidligere, blant annet fordi de taper markedsandeler til utenlandske konkurrenter, heter det.

Risikoen er på nedsiden En av konklusjonene er at Norsk økonomi har gått inn i en fase med klart lavere vekst enn i perioden frem til 2012.

- Vi tror fastlands-BNP vil vokse med bare rundt 2,0 prosent i år og neste år. Vår vurdering av tallene er at risikoen ligger på nedsiden av dette anslaget og at veksttakten kan falle enda mer, sier avdelingsdirektør Dag Aarnes.

I fjor var BNP-veksten på 3,5 prosent.

NHO ser også en tydelig tendens til økt sparerate og svakere vekst i forbruket, noe som kan skyldes at boligmarkedet er krevende og at mange husholdninger må prioritere øvrige utgifter hardt for å ha råd til å bo.

Mindre drahjelp Svakere konjunkturer ute gir også økt frykt for arbeidsledighet og tap av inntekt, og dermed økt forsiktighet, fremgår det av økonomibarometeret.

NHO redegjør for utviklingen her

Ifølge Norges Bank har om lag en av fire husholdninger en gjeld på tre ganger eller mer i forhold til disponibel inntekt. Det betyr også at bare en moderat strammere pengepolitikk kan påvirke privat forbruk betydelig. På toppen av det kommer lavere jobbvekst.

NHO-bedriftene nedjusterer nå anslagene for vekst i samlet sysselsetting, og planlegger bare å øke bemanningen med 0,6 prosent i år. Det er hele 1,1 prosentpoeng lavere enn på samme tid i fjor.

Anslagene for 2014 er nedjustert med 0,9 prosentpoeng fra forrige kvartal. Det er særlig industri- og reiselivsbedriftene som venter nedgang i sysselsettingen.

Flere nyheter Aksjer er ut, renter er inn
Skal spare fem milliarder kroner i 2015
— Jeg har tatt med ekstremt mye sukkertøy