NHO frykter bråstopp i norsk økonomi

Norske bedrifter tror festen er over og ser mørkere på 2014.

FRYKTER BRÅSTOPP: Seniorøkonom Dag Aarnes ser mørke skyer i horisonten. Foto: Erlend Aas/Scanpix
FRYKTER BRÅSTOPP: Seniorøkonom Dag Aarnes ser mørke skyer i horisonten. Foto: Erlend Aas/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Investeringene i konkurranseutsatt industri er på vei ned og dekker ikke kapitalslitet.

- Det betyr at vi har en nedgang av kapitalbasen i norsk industri, sier avdelingsdirektør Dag Aarnes som tirsdag presenterte Næringslivets økonomibarometer.

Basert på en undersøkelse med svar fra mer enn 2.500 norske bedrifter, justerer NHO ned forventningene. De tror nå på en vekst på 2 prosent i fastlands-BNP i år og neste år.

Skjønnmaling NHO mener at de på overflaten gode sysselsettingstallene dekker over realitetene, som er at det skapes for få nye arbeidsplasser.

- Vi har sett en tendens til skjønnmaling av situasjonen i arbeidsmarkedet, der NHO ser flere bekymringsfulle trekk, sier Aarnes.

Han viser til at arbeidsstyrken vokser med 0,6 prosentpoeng, men sysselsettingen i prosent av befolkningen går ned like mye - 0,6 prosentpoeng. Det innebærer at mange tusen forsvinner ut av arbeidsmarkedet uten å melde seg arbeidsledige.

- Det betyr også at vi har en mindre vekst i antall nye arbeidsplasser enn det økningen i antall arbeidsledige tilsier, sier NHO-direktøren.

Optimisme i nord NHO-bedriftene planlegger å øke brutto bemanning med 0,6 prosent i år. På samme tid i fjor svarte bedriftene at de hadde planer om å øke bemanningen med 1,7 prosent. Forventningene hos NHO-bedriftene er ulike i ulike deler av landet. Det er næringslivet i Troms og Finnmark som er mest optimistisk og tror på egen vekst.

- Dette skyldes først og fremst forventninger til oljeaktivitet i nord. Bortsett fra Troms og Finnmark er det de kjente vekst- og pressregionene i Rogaland og Oslo/Akershus og Hordaland som forventer vekst. I Buskerud, Agder og Vestfold tror bedriftene på nedgang. Det store bildet tilsier en ytterligere konsentrasjon rundt vekstsentrene, sier Aarnes.

- Bygg veier NHO konkluderer med at den nye regjeringen står foran andre utfordringer enn det høyvekstperioden de siste to årene har gitt. Rådene til Erna Solberg og hennes kommende mannskap er langt på vei de samme som arbeidsgiversammenslutningen Virke presenterte på mandag.

NHO mener det må gjøres grep i boligpolitikken, som ikke kan fortsette med høye boligpriser og lav nybygging. De ønsker en satsing på samferdsel og infrastruktur, og vil ha bort formuesskatt, arveavgift og andre hindringer.

(NTB)