NHO frykter bråstopp i norsk økonomi

Norske bedrifter tror festen er over og ser mørkere på 2014.

FRYKTER BRÅSTOPP: Seniorøkonom Dag Aarnes ser mørke skyer i horisonten. Foto: Erlend Aas/Scanpix
FRYKTER BRÅSTOPP: Seniorøkonom Dag Aarnes ser mørke skyer i horisonten. Foto: Erlend Aas/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Investeringene i konkurranseutsatt industri er på vei ned og dekker ikke kapitalslitet.

- Det betyr at vi har en nedgang av kapitalbasen i norsk industri, sier avdelingsdirektør Dag Aarnes som tirsdag presenterte Næringslivets økonomibarometer.

Basert på en undersøkelse med svar fra mer enn 2.500 norske bedrifter, justerer NHO ned forventningene. De tror nå på en vekst på 2 prosent i fastlands-BNP i år og neste år.

Skjønnmaling NHO mener at de på overflaten gode sysselsettingstallene dekker over realitetene, som er at det skapes for få nye arbeidsplasser.

- Vi har sett en tendens til skjønnmaling av situasjonen i arbeidsmarkedet, der NHO ser flere bekymringsfulle trekk, sier Aarnes.

Han viser til at arbeidsstyrken vokser med 0,6 prosentpoeng, men sysselsettingen i prosent av befolkningen går ned like mye - 0,6 prosentpoeng. Det innebærer at mange tusen forsvinner ut av arbeidsmarkedet uten å melde seg arbeidsledige.

- Det betyr også at vi har en mindre vekst i antall nye arbeidsplasser enn det økningen i antall arbeidsledige tilsier, sier NHO-direktøren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer