NHO gir Petter Nome skrape for Frp-hets

Debattinnlegg fra Petter Nome har sjokkert NHO.

IRETTESETTES: Adm. dir. Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen får skarpe reaksjoner på et innlegg hvor han holder Frp-leder Siv Jensen ansvarlig for et klima av hat og vold. Her på en pressekonferanse på Litteraturhuset i Oslo i forbindelse med løslatelsen av Maria Amelie. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
IRETTESETTES: Adm. dir. Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen får skarpe reaksjoner på et innlegg hvor han holder Frp-leder Siv Jensen ansvarlig for et klima av hat og vold. Her på en pressekonferanse på Litteraturhuset i Oslo i forbindelse med løslatelsen av Maria Amelie. Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Debattinnlegget «Til dere som fostret en drapsmann» («To You who Nourished the Killer»), som Petter Nome har skrevet for den spanske storavisa El Mundo, vekker nå sterke reaksjoner fra NHO. I innlegget gir Nome Frp-leder Siv Jensen et klart medansvar for et klima av hat og vold.

Nome er administrerende direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Nå får han en skrape fra NHO Mat og drikke, hvor Bryggeri- og drikkevareforeningen er med.

NHO tar avstand - Vi tar sterk avstand fra det som du har referert for meg nå, sier administrerende direktør Knut Maroni i NHO Mat og Drikke, etter at Dagbladet har lest opp fra Nomes innlegg.

- Kan dette få betydning for Nomes stilling?

- Det vil jeg ikke si noe om nå, sier Maroni.

Leder Harald Bredrup i Bryggeri- og drikkevareforeningen sier at saken ikke vil få noen følger for Petter Nome, men at innlegget utelukkende står for Nomes egen regning.

- Billige poeng I sitt innlegg skriver Petter Nome blant annet at Fremskrittspartiets leder Siv Jensen «påstår hun ble sjokkert» over at massemorderen Anders Behring Breivik har vært medlem i partiet.

- Men prøvde hun en eneste gang å bidra til den brua de fleste av oss prøver å bygge mellom folk og kulturer? Det gjorde hun aldri, skriver han, og anklager Siv Jensen for å score billige poeng på å snakke om islamisering og nasjonale og kristne verdier.

Nome skriver følgende om ledere for europeiske, høyrepopulistiske partier:

- De har et klart ansvar for det klimaet der hat og vold er et alternativ for deres mest utålmodige støttespillere.

Dette vil ikke generalsekretær Geir Mo i Fremskrittspartiet kommentere overfor Dagbladet.

Vil ringe Nome Petter Nome la ut hele innlegget på sin egen Facebook-profil søndag, men slettet det senere. Senere, da det ble klart at Dagbladet ville omtale saken, la han det ut igjen. I dagens utgave av Dagbladet sier han at han står inne for alt han har skrevet.

Det gjør ikke Knut Maroni.

- Fra vår side kan vi ikke stille oss bak noe slikt, på noen som helst måte, sier Maroni til Dagbladet.

Knut Maroni sier at han nå vil ringe Nome om saken.

- Hva vil du si til ham?

- Det må jeg tenke litt gjennom. Jeg vil ta kontakt med ham og ha en samtale med ham. Jeg er veldig rystet over det som har skjedd, og veldig overrasket over det som  har kommet på trykk fra Petter Nome, sier Knut Maroni.

For egen regning Petter Nome sier til Dagbladet at innlegget er skrevet fullt og helt for hans egen regning, og at han hadde informert styrelederen i Bryggeri- og drikkevareforeningen om innlegget - uten å få noen reaksjoner derfra.

NHO sentralt vil ikke kommentere saken, og viser til Knut Maroni.