NHO-idyllen gjenopprettet

Jens Ulltveit-Moe smilte da NHO-idyllen ble gjenopprettet i Selbu i går. Men han er rasende på VG og mener avisas kilder er tvilsomme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SELBU (Dagbladet): NHO-presidenten hadde regnet med at han fikk fortsette i det viktige vervet, men var likevel lettet da NHOs arbeidsutvalg uttrykte full tillit til ham under sitt møte i Trøndelag i går.

Arbeidsutvalget tviler ikke på presidentens etiske standard, og synes også det er greit at han har Libera-registrerte skip.

- Det er klart Ulltveit-Moe med fordel kunne ha uttalt seg klarere i noen sammenhenger, men det er realitetene som teller for oss. Hans redegjørelse var grei og klargjørende. Men vi vil om nødvendig komme tilbake til saken når granskingsutvalget har lagt fram sin konklusjon, sier visepresident Gerd Kjellaug Berge til Dagbladet.

Ulltveit-Moe la i går fram en fersk bekreftelse fra finansdirektøren i det nasjonale iranske oljeselskapet IOEC som sa at de omstridte 175933 dollarene i februar 1997 var blitt overført til IOEC, nærmere bestemt til IOECs London-sjef. Kontoen sto i hans navn, men ble brukt av selskapet. Ulltveit-Moe mener dette viser at pengene ikke er brukt til bestikkelser. Han understreker også at han ikke hadde noen rolle i forbindelse med Iran-saken, annet enn å være eier av selskapet som leverte ni livbåter til IOEC.

Hevnaksjon

Ulltveit-Moe legger ikke skjul på at han mener VGs kilder i saken var tvilsomme. Etter det Dagbladet erfarer, mener ledelsen i NHO at saken er en hevnaksjon fra konsulentselskapet Daily Trade, som på sin side mener de ikke fikk det rettmessige oppgjøret for arbeidet de gjorde for Umoe Schat-Harding i 1997.

I går sa deres advokat Arvid Sjødin til TV2 Nettavisen at Ulltveit-Moes redegjørelse om saken er skandaløs og ikke henger sammen.

Han vil gjerne forklare seg for den nedsatte granskingskomiteen. Dette er Ulltveit-Moe helt enig i at han - og de eksil-iranske konsulentene bosatt i Stavanger - bør få gjøre.

Opprørt

- Det har vært en veldig stor belastning for meg og for NHO å få disse korrupsjonsbeskyldningene. Dette er det verste jeg har opplevd som bedriftseier. Men jeg vil vente til den uavhengige granskingen av Iran-saken er over før jeg eventuelt gjør noe overfor VG. Akkurat nå er jeg følelsesmessig veldig opprørt, så det er nok lurt å vente litt, sier Ulltveit-Moe.

- Hva med vervet ditt som medlem i Statoils valgkomité? Nå skal den finne ny styreleder etter Løddesøl, som måtte gå av etter korrupsjonsbråket. Er du habil til å være med der?

- Ja, det er helt klart at jeg vil fortsette der, og jeg vurderer meg som habil. Men nå vil jeg uansett oppsøke olje- og energiminister Einar Steensnæs og tilby ham å orientere ham om denne saken.

Sjefredaktør i VG, Bernt Olufsen, tar kritikken fra Ulltveit-Moe med stor ro.

- Han har ingen grunn til å så tvil om våre kilder. Det er faktiske opplysninger vi sitter inne med, og som NHO-president bør han skjønne at vi har en presse som stiller kritiske spørsmål, sier Olufsen.

IDYLLISK: President Jens Ulltveit-Moe er fornøyd med at idyllen er gjenopprettet i NHO.