MANGFOLD: Denne svært sjeldne Barbourula kalimantanensis-frosken på Borneo er ett eksempel på en svært sjelden art som kan gå tapt om dens leveområder blir ofret til vestlig industri. Foto: AP/David Bickford
MANGFOLD: Denne svært sjeldne Barbourula kalimantanensis-frosken på Borneo er ett eksempel på en svært sjelden art som kan gå tapt om dens leveområder blir ofret til vestlig industri. Foto: AP/David BickfordVis mer

NHO lot seg rettlede av amerikanske biolobbyister

Da NHO kom med sin anbefaling til Norges linje på Naturtoppmøtet i oktober, var det etter tett kontakt med amerikanske biolobbyister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I oktober skal konvensjonen om biologisk mangfold reforhandles i Nagoya i Japan.

NHO har publisert en anbefaling der organisasjonen sammen med Norsk Industri og bransjeforeningen Norsk Biotekforum kritiserer Regjeringen skarpt, for at Norge ikke følger EUs linje i spørsmålet.

Organisasjonene har også sendt et direkte anbefalingsbrev til miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

STO BAK: Det er Lisa Feisee i Biotechnology Industry Organization som står som dokumentforfatter i notatet NHO mottok fra sin partner ICC - International Chamber Of Commerce.
STO BAK: Det er Lisa Feisee i Biotechnology Industry Organization som står som dokumentforfatter i notatet NHO mottok fra sin partner ICC - International Chamber Of Commerce. Vis mer

Industrien vil bli hørt.

Brev fra USA Før NHO sendte brevet til ministeren, mottok også de et anbefalingsbrev - fra Det Internasjonale Handelskammer (ICC). Teksten gjør det helt klart at brevet skal representere ICCs interesser. Men ICCs interesser er ikke forfattet av handelsorganisasjonen alene. Det går fram av dokumentegenskapene i Word-dokumentet.

De som opprettet dokumentet er den amerikansk biolobbyorganisasjonen Biotechnology Industry Organization. Organisasjonen er verden største pressgruppe innen bioteknologi.

Det er visepresident Lila Feisee som står som forfatter i dokumentegenskapene.

FIKK ANBEFALING: Miljøvernminister Erik Solheim, her på ministermøtet for FNs miljøprogram på Bali. FOTO: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet
FIKK ANBEFALING: Miljøvernminister Erik Solheim, her på ministermøtet for FNs miljøprogram på Bali. FOTO: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet Vis mer

BIO har tidligere motarbeidet reguleringer i blant annet Malaysia, Kina og Brasil, og samarbeider også med Norsk Biotekforum. Organisasjonen er finansiert av blant andre Pfizer, Roche, Baxter, Medimmune og Johnson & Johnson. Alle har de vært involvert i store kontroverser, søksmål og erstatningsutbetalinger i miljø- eller pasientsaker.

Visste ikke Som på klimakonferansen COP15 i København i fjor står Vesten og de fattige G77-landene markant mot hverandre. G77 har gjort det klart at de de ønsker at fattige land skal ha rettigheter på genressurser

- Norsk Biotekforum fikk etter et forhandlingsmøte i Montreal i sommer en bekymringsmelding fra BIO. Den gjaldt posisjoner en delegasjon fra Miljøverndepartementet inntok, sier Petter Haas Brubakk, direktør for næringspolitikk i NHO, til Dagbladet.

Han innrømmer at NHO lot seg rettlede.

KONFLIKT: Fattige land besitter voldsomme naturressurser, som vestlig industri mer enn gjerne får tak i. Indonesia er ett av landene der Biotechnology Industry Organization, bransjens største lobbyorganisasjon, har vært aktive. Bildet er fra Riau-provinsen på Sumatra. Foto: AFP/Scanpix
KONFLIKT: Fattige land besitter voldsomme naturressurser, som vestlig industri mer enn gjerne får tak i. Indonesia er ett av landene der Biotechnology Industry Organization, bransjens største lobbyorganisasjon, har vært aktive. Bildet er fra Riau-provinsen på Sumatra. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

- Vi var ikke oppmerksom på innholdet i norske posisjoner før BIO orienterte oss om det, sier NHO-direktøren.

Brubakk legger skylda for dette på departementet.

Fortjeneste BIO innrømmer å stå bak brevet til NHO, og sier de støtter NHOs ståsted om bioressurser.

- Det vi håper å oppnå er et regime der selskaper kan få tilgang på naturressurser og hvor det er enkle regler, sier Lisa Feisee, som sto bak brevet, til Dagbladet.

VISSTE IKKE: - Vi var ikke oppmerksom på innholdet i norske posisjoner før BIO orienterte oss om det, sier direktør for næringspolitikk i NHO, Petter Haas Brubakk. Foto: Erlend Aas / SCANPIX .
VISSTE IKKE: - Vi var ikke oppmerksom på innholdet i norske posisjoner før BIO orienterte oss om det, sier direktør for næringspolitikk i NHO, Petter Haas Brubakk. Foto: Erlend Aas / SCANPIX . Vis mer

- BIO spiller en aktiv rolle i å utarbeide våre uttalelser, sier politisk ansvarlig Daphne Yong-d'Hervé i ICC til Dagbladet.

- Vi håper Norge vil anerkjenne behovet for å støtte innovasjon, slik at at genressurser kan resultere i fortjeneste. Vi håper også at den norske regjeringen kan diskutere dette med norsk industri, så regjeringen forstår avgjørelsenes viktighet for industrien.

Brobygger Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim sier Norges rolle på toppmøtet i Japan blir å være en brobygger mellom i- og u-land. Norge er helt bevisst mer positivt innstilt til u-landenes ønske enn det EU er. 

- Norges linje ligger fast, slår Solheim fast overfor Dagbladet.

LOBBYIST: Visepresident Lila Feisee i BIO sto bak brevet NHO fikk. Foto: BIO
LOBBYIST: Visepresident Lila Feisee i BIO sto bak brevet NHO fikk. Foto: BIO Vis mer

- Store selskap fra i-land skal ikke ta ut fortjeneste, uten at u-landene selv får en andel. Eksempelvis bruker også medisinindustrien sopp fra Hardanger, uten at Norge får noen fortjeneste. Rike Norge tåler det — det gjør ikke fattigere land, sier Solheim.

Og Erik Solheim sier initiativet NHO fronter etter kontakten med den amerikanske biolobbyen tilsynelatende ikke er motivert utfra hva NHOs norske medlemmer ønsker.

- Vi har ikke registrert noen stor interesse fra den norske industrien om dette, påpeker Solheim.

- KRITISK: Dette la NHO ut på sine hjemmesider, og sendte til Erik Solheim.
- KRITISK: Dette la NHO ut på sine hjemmesider, og sendte til Erik Solheim. Vis mer