I HARDT VÆR: Et av selskapene til NHOs president, Paul-Chr. Rieber, er i søkelyset for unndragelse av tollavgifter. Foto Morten F. Holm / SCANPIX
I HARDT VÆR: Et av selskapene til NHOs president, Paul-Chr. Rieber, er i søkelyset for unndragelse av tollavgifter. Foto Morten F. Holm / SCANPIXVis mer

NHO-presidentens selskap granskes for omfattende tolljuks

Skal ha unndratt tollavgifter for flere hundre millioner kroner, ifølge Tollvesenet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Et av selskapene til NHO-president Paul-Chr. Rieber har unndratt tollavgifter for flere hundre millioner kroner, ifølge Tollvesenet.

Tollvesenet har innledet en gransking av selskapet GC Rieber Oils, der NHO-presidenten er styreleder, melder NRK.

- Rieber Oils vil nå få et krav om etterbetaling av toll, og vi vil vurdere om vi skal politianmelde saken eller etterberegne en tilleggsskatt, sier underdirektør Anita Graff i Toll- og avgiftsdirektoratet.

Det dreier seg ifølge direktoratet om import av fiskeolje fra Marokko og Vest-Sahara. Oljen er blitt fortollet som «ikke dyrefôr», noe som gjør at selskapet har unngått en toll på 3,75 kroner per kilo. Oljen er imidlertid solgt videre til fiskefôrprodusenten Ewos.

Kan søke fritak

Det er mulig å søke om fritak fra den aktuelle tollen, men ifølge Statens Landbruksforvaltning er det ikke kommet noen søknader om dette fra GC Rieber Oils, som holder til i Kristiansund.

- Som styreleder må jeg innrømme at jeg ikke kjente til dette, og organisasjonen har tydeligvis heller ikke kjent godt nok til dette. Her har det vært en beklagelig glipp, sier Paul-Chr. Rieber til NRK.

Etter at saken ble kjent har GC Rieber Oils søkt om tollfritak med tilbakevirkende kraft.

Omstridt handel

GC Rieber Oils stanset nylig kjøpene av fiskeolje fra Vest-Sahara, som er okkupert av Marokko, etter avsløringer i det svenske TV-programmet Uppdrag Granskning. Grunnen oppgis å være at Ewos ikke lenger ønsket å kjøpe oljen.

Det norske utenriksdepartementet fraråder handel med produkter fra det okkuperte området.

Rieber-selskapet hevdet opprinnelig at fiskeoljen gikk til produksjon av helsekostprodukter som Omega-3-kapsler, men i et dokument som NRK har fått tilgang til, skriver administrerende direktør Arne Alnæs at oljen er av så dårlig kvalitet at den ikke kan brukes til Omega-3-produkter. (NTB)