Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NHO presser regjeringspartiene på formuesskatt: Ikke verdt et forlik uten større kutt

Tar til orde for å droppe Ap fra forhandlingene.

UENIGE OM FORMUESSKATT:  Hvis ikke Ap går med på større skattekutt enn det som er kjent til nå, mener NHO at Høyre og Frp bør droppe Ap og heller forhandle fram en avtale med Venstre, Krf og Sp. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
UENIGE OM FORMUESSKATT: Hvis ikke Ap går med på større skattekutt enn det som er kjent til nå, mener NHO at Høyre og Frp bør droppe Ap og heller forhandle fram en avtale med Venstre, Krf og Sp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tøffe forhandlinger om et skatteforlik foregår på overtid i Stortinget. Forrige uke endte et forhandlingsmøte med at APs representanter gikk i sinne etter et par minutter.

Samtalene er gjennopptatt etter at de parlamentariske lederene Jonas Gahr Støre (Ap) og Trond Helleland (H) har snakket ut.

Men NHO, som fram til nå har vært opptatt av et bredt skatteforlik, ber i dag regjeringspartiene vurdere om de får nok igjen på et forlik med Ap.

Hvis ikke Ap går med på større skattekutt enn det som foreløpig er kjent, mener NHO det ikke er verdt det.

- Vi har hele tiden heid på et bredt forlik. Men det må være et forlik som gir et resultat som er bra for næringslivet, sier direktør for næringspolitikk i NHO Ingebjørg Harto til Dagbladet.

- Ikke bra nok Et av de vanskeligste punktene i forhandlingene er spørsmålet om formuesskatt. Ap skal gått med på en rabatt på verdifastsettelsen av aksjer og driftsmidler på 20 prosent. Formuesskatten ville dermed bli beregnet ut fra bare 80 prosent av verdien på det som ofte omtales som arbeidende kapital.

- Den 80 prosents inngangen som Arbeiderpartiet har vært med på er bedre enn ingenting, men ikke bra nok, sier Hartlo.

- Vi hadde ønsket oss en avtale med AP. Men om det ikke blir mer enn dette, er det bedre om regjeringen og mellompartiene samler seg om noe som er bedre sett fra et næringslivsperspektiv, mener hun.

- Overrasket NHO har gjennom Alliansen for privat eierskap med blant annet Bondelaget foreslått en modell som fritar arbeidende kapital for formuesskatt.

Da Ap fikk vite at Høyre og Frp parallelt med forhandlingene om skatteforliket, forsøkt å få Venstre, KrF og Sp med på en avtale som ligger tett opp til dette, ble det bråk. Ap følte seg dolket i ryggen, og holdningen i partiet skal ha vært at dersom det ble en todelt avtale med forskjellige flertallsgrunnlag ville ikke det være interessant.

- Vi blir overrasket hvis vi ser at Arbeiderpartiet ikke blir med på et skatteforlik, fordi noen partier sier at de vil gå lengre på sikt.  Vi forventer at politikerne er sitt ansvar bevisst og får til et skattesystem som flytter skatt fra næring og sparing over på bolig og private kapital, sier Ingebjørg Harto om dette.

Må utnytte flertall
Hun mener Høyre og Frp sammen med sentrumspartiene må utnytte at de er i regjering og har flertall på Stortinget.

- Partiene bør legge en avviklingsplan for formuesskatten på arbeidende kapital og plan for nedtrapping av bedriftsskatten på 20 prosent, sier Harto som minner om at dette er noe de borgerlige partiene har programfestet.

- Vi mener at formuesskatten er svært uheldig. Det er både en for høy skatt på sparing som bremser investeringer, og i tillegg er det en særnorsk skatt. Det er mange virksomheter som går med  underskudd som ikke kan ta utbytte for å betale formuesskatten. Det illustrerer eklatant hvor dårlig denne skatten er, sier NHO-direktøren.
 

- Forstår NHO - Jeg skjønner at NHO er utålmodig og vil ha et best mulig resultat for norsk privat eierskap, sier finanspolitisk talsmann i Høyre Svein Flåtten til Dagbladet.

- Samtidig er det slik at det er viktig at reformer har en bredest mulig base i Stortinget. Jeg tror alle som har fulgt debatten om den norske formuesskatten de senere årene vet at det er svært store forskjeller på venstresiden og hos de borgerlige her. At de forskjellene skal bli helt borte, tror jeg ingen har forestilt seg. Derfor mener jeg fortsatt det er viktig å få med seg Ap på mest mulig i en skattereform, framholder Flåtten.

Et forlik der også Ap er med er best egnet for å skape forutsigbarhet, argumenterer han.

- Desto flere stolper du kan slå ned som ikke blir endret med det første, desto bedre. Det skaper forutsigbarhet for næringslivet og det er det de først og fremst etterspør. Jo flere endringer en kan enes om, desto bedre, sier Fåtten.

- Hva tenker du om mulighetene til å få til et bredt flertall?

- Jeg håper mer enn jeg tenker. Vi gjør det vi kan ut fra den retningen vi ønsker oss. Så er det fire partier på den ene siden som skal ha med seg Ap. Det er komplisert og mange interesser i dette. Jeg forstår næringslivets bekymringer for at det ikke skal bli godt nok, men det er også et problem at det skal bli bredt nok. Det er vårt dilemma, sier han.

- Full anledning til å senke formuesskatt
Truls Wickholm, medlem i finanskomiteen for Arbeiderpartiet sier avtalen som diskuteres ikke låser formuesskatten.

- Den avtalen som ligger på bordet gir partiene full anledning til å både heve og senke beskatningen av formue i Norge. Men det er ingen mening i å forhandle frem prinsipper for verdifastsettelse hvis de ikke blir stående, skriver han i en e-post til Dagbladet.

. Det er velkjent at NHO ønsker den såkalte Allianse-modellen med de veldig skjeve fordelingseffektene den har. Den kan ikke Ap være med på. Men ved å få et system for verdifastsettelse som likestiller næringseiendom og sekundærbolig med aksjer og driftsmidler, får vi en bedre formuesskatt som vil sørge for at mer kapital kanaliseres inn i produktive bedrifter. Det mener vi er en god løsning, skriver han videre.

VIL HA STØRRE KUTT : 
Ingebjørg Harto i NHO ønsker formuesskatten på arbeidende kapital fjernet. 
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
VIL HA STØRRE KUTT : Ingebjørg Harto i NHO ønsker formuesskatten på arbeidende kapital fjernet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!