Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NHO raser mot konjunkturavgift

- Det er meningsløst å innføre en konjunkturavgift som ensidig rammer konkurranseutsatt industri, sier sjeføkonom Tor Steig i NHO. Han mener konsekvensen av avgiften blir at norsk konkurranseevne svekkes og nye ressurser flyttes over til offentlig sektor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringens forslag om å innføre en konjunkturavgift betyr i praksis at arbeidsgiveravgiften på ansattes lønninger økes med 1,5 prosentpoeng. Det vil gi staten en netto inntekt på 6,4 milliarder, etter at virksomhetene i stat og kommune har fått kompensasjon for avgiften.

- Av hensyn til renta og arbeidsplassene vil Regjeringen ikke øke presset i norsk økonomi, sier finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen som en forklaring på konjunkturavgiften.

- På denne måten reduserer vi presset der det er sterkest, i arbeidsmarkedet, sier Schjøtt-Pedersen. Pengene bedriftene skal betale vil regjeringen omfordele til viktige velferdsordninger i helsevesenet, skoleverket og eldreomsorgen.

- Vi må dempe presset i den private del av økonomien og den nye avgiften er et godt virkemiddel, framholder finansministeren.

- Jeg har vanskelig for å tro hva jeg hører. Å legge nye skatter på konkurranseutsatt industri vil bare føre til økte lønnskostnader og en forverring av prissituasjonen i forhold til utlandet, sier NHOs sjeføkonom til NTB.

(NTB)