Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NHO refser Sandberg: - Skuffende at norske politikere ikke velger lovlige selskaper

Politikere har et ansvar for å velge lovlige selskaper, mener NHO Service.

BRUKTE ULOVLIG SELSKAP: Frp-ekteparet Per og Line Miriam Sandberg har i over ett år brukt et selskap som ikke har lov til å selge renholdstjenester til å vaske huset i Lenvik kommune i Troms. Foto: MARIUS FISKUM/DAGBLADET
BRUKTE ULOVLIG SELSKAP: Frp-ekteparet Per og Line Miriam Sandberg har i over ett år brukt et selskap som ikke har lov til å selge renholdstjenester til å vaske huset i Lenvik kommune i Troms. Foto: MARIUS FISKUM/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi mener privatpersoner, og ikke minst politikere og samfunnstopper, har et ansvar for å velge lovlige selskaper. Det er skuffende at selv norske politikere ikke klarer å følge dette, sier NHO Service-direktør Petter Furulund til Dagbladet.
 
Torsdag skrev Dagbladet at Frp-ekteparet Per Sandberg og Line Miriam Sandberg i over ett år har brukt et ulovlig selskap til å vaske huset i Lenvik kommune i Troms.
 
Det er bare den siste i en rekke samfunnstopper som har brukt renholdsselskaper som har brutt loven. Onsdag skrev Dagbladet om Venstre-leder Trine Skei Grande, som har fått hjemmet sitt vasket av en renholder som har fått underbetalt.
 
Ikke godkjent Selskapet Sandberg har brukt er ikke registeret som godkjent renholdsselskap, og har dermed ikke lov til å selge eller tilby renholdstjenester.
 
I 2012 vedtok den rødgrønne regjeringen «Forskrift om offentlig godkjenning av renholdsvirksomheter og om kjøp av renholdstjenester». Den daværende arbeidsministeren, Hanna Bjurstrøm (Ap), sa at ordningen «ville bidra til en mer seriøs bransje, og dermed bedre arbeidsvilkår for de ansatte og mer rettferdig konkurranse».
 
- Denne ordningen er tenkt som et viktig verktøy for å rydde opp i bransjen, sier Furulund, som er skuffet over at mange fortsatt ender opp med renholdstjenester som ikke er godkjent.
 
- Dette handler om hvordan næringsliv vi ønsker å ha. Hvis vi skal få gjort noe med problemet så må folk velge seriøse og lovlige selskap, sier Furulund.
 
Frykter useriøse selskaper Furulund og NHO var en av pådriverne bak godkjenningsordningen, som gjør det ulovlig å selge eller tilby renholdstjenester hvis selskapet ikke er godkjent av Arbeidstilsynet.
 
NHO Service organiserer 600 bedrifter med til sammen 62 000 ansatte, og Furulund mener nå regjeringen må gjøre mer for å rydde opp i bransjen.
 
- Vi ser at de selskapene som følger loven blir straffet når folk velger billigst. Vi frykter at de useriøse selskapene skal utkonkurrer de seriøse, sier Furulund. Han mener godkjenningsordningen er god, men at den ennå ikke er godt nok kjent.
 
- Må bli lettere - Jeg er veldig kritisk til at myndighetene igangsetter en sånn ordning uten at det følger penger til informasjonen. Etter Dagbladets saker må vi spørre oss om ordningen er nok kjent og fungerer slik den burde, sier Furulund, som mener at de mange medieoppslagene om underbetalte renholdere viser at folk fortsatt vet for lite om hvordan de velger lovlige tjenester.
 
- Jeg tror både politikerne og bedriftseiere har gode intensjoner. Tror heller ikke folk ønsker å bryte loven eller handle ulovlige tjenester. Da må vi gjøre det enda lettere å velge lovlig, sier Furulund.
 
 
 

- HAR ET ANSVAR:  - Vi mener privatpersoner, og ikke minst politikere og samfunnstopper, har et ansvar for å velge lovlige selskaper. Det er skuffende at selv norske politikere ikke klarer å følge dette, sier NHO Service-direktør Petter Furulund til Dagbladet. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
- HAR ET ANSVAR: - Vi mener privatpersoner, og ikke minst politikere og samfunnstopper, har et ansvar for å velge lovlige selskaper. Det er skuffende at selv norske politikere ikke klarer å følge dette, sier NHO Service-direktør Petter Furulund til Dagbladet. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!