NHO roper varsko: Bekymret for Sivs skattereform

Hadde forventet mer av regjeringspartiene og komiteen. Nå er alle partiene invitert til å komme med egne forslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Reaksjonene tilsier at Stortingets finanskomite må få fart på forhandlingene slik at vi får et bredt forlik om endring av skattesystemet, sier NHOs næringspolitiske direktør Ingebjørg Harto til Dagbladet.

I går presenterte Høyre og Frp en skisse til skatteforlik for finanskomiteen på Stortinget, over ett år etter at Scheel-utvalget la fram sin rapport.

Dagbladet har selv fått tilgang til skissen, som består av bare fire korte avsnitt. Ap og SV reagerer på både fordelingsprofil, og på at skissen er ufullstendig. Nå ber NHO partiene om å ta ansvar.

- Burde regjeringspartiene ha presentert en mer konkret skisse på gårsdagens møte?

- Det kan jeg ikke mene så mye om, men de reaksjonene som er kommet fram fra flere partier i etterkant av møtet gir oss en bekymring for prosessen og hvor godt de snakker sammen. Ideelt sett hadde vi håpet at de hadde kommet lenger, og det er viktig at de nå lar partipolitiske og taktiske hensyn ligge, svarer Harto.

Nye forslag Flere kilder i finanskomiteen forteller til Dagbladet at partiene nå skal foreslå nye punkter til hva som skal diskuteres i komiteen videre.

Etter at den korte skissen fra Frp og Høyre hadde blitt presentert for finanskomiteen, skal Ap's finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen, etter avtale med saksordfører Siri A. Meling, ha foreslått å presentere en liste med punkter som komiteen må gå gjennom, en liste som også SV og Sp bidrar på.

Som følge av Marthinsens forslag ble også de øvrige partiene invitert til å komme med egne forslag til punkter som bør diskuteres.

Uansett vil ikke dette skje med det første, for selv om fristen for å komme til en innstilling opprinnelige var satt til 1. mars, vil det neste møtet i komiteen være først 2. mars.

- Intern skisse NHOs ønske er at et forlik må gi næringslivet forutsigbare vilkår for næringslivet; skattefritak for arbeidende kapital og redusert selskapsskattesats.

- I en vanskelig økonomisk tid er det viktig at dagens investeringstørke ikke får satt seg men at det raskt blir skapt et bedre investeringsklima som kan gi flere arbeidsplasser.  Da er det nødvendig å kutte i den særnorske skatten på arbeidende kapital. Partiene må være villig til å diskutere ulike modeller for å få dette til, sier Harto.

Saksordfører Siri A. Meling (H) beskrev i går A4-arket som en «intern arbeidsskisse».

- Etter at regjeringen la fram sitt forslag til skattereform, som er utgangspunkt for forhandlingene, har det lenge vært klart at problemstillingen knyttet til arbeidende kapital har vært viktig å diskutere for å bidra til å styrke investeringene i næringslivet og skape nye arbeidsplasser. Derfor presenterte vi en skisse til diskusjon om akkurat dette. Nå får vi tilbakemeldinger og går deretter over på en bredere debatt, sa hun til Dagbladet.

SKISSE: Dette er dokumentet Høyre og Frp la fram for finanskomiteen i går i forbindelse med forhandlingene om ny skattereform.
SKISSE: Dette er dokumentet Høyre og Frp la fram for finanskomiteen i går i forbindelse med forhandlingene om ny skattereform. Vis mer