Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NHO: Sett oljemilliardene i et pensjonsfond

NHO-president Leif Frode Onarheim foreslår å låse oljeinntekter i et pensjonsfond for folketrygden. Han foreslår å avsette anslagsvis 30 milliarder kroner årlig i et slikt fond.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I dag bygger vi opp et oljefond og det er bra. Vi bør låse pengene i et pensjonsfond som alle har rettigheter til, sa Onarheim i sitt innlegg under NHOs årskonferanse i Oslo tirsdag. Han advarer mot økte offentlige utgifter og overoppheting av økonomien mens Norge er på toppen av en høykonjuktur.

- Vi er i en unik situasjon både i Europa og i verden. Vi må utnytte den, fortsatte Onarheim. Han viste til at oljeøkonomien er sårbar, at de høye oljeinntektene tross alt bare utgjør 10 prosent av bruttonasjonalproduktet og at det er avgjørende å sikre konkurranseutsatt næringsliv i tiden framover.

Globalisering

NHO frykter at en voksende offentlig sektor kan skvise privat sektor i kampen om arbeidskraft, og mener kommunene har en nøkkelrolle. Ifølge Onarheim er det bare tull at kommunene har dårlig økonomi. Det er bare et spørsmål om hvor riktig de bruker pengene sine, mener han.

Globaliseringen av norsk næringsliv, var hovedtema for årets NHO-konferanse, og Onarheim pekte på at rammebetingelsene for næringsliv i Norge ikke kommer spesielt gunstig ut i forhold til «land det er naturlig å sammenligne seg med».

Statsminister Kjell Magne Bondevik sa at norske myndigheter er beredt til å bistå bedriftene ute i verden. Han uttrykte også i mange generelle vendinger betydningen av gode rammebetingelser på hjemmemarkedet, omstilling og kompetanseoppbygging.

Hensynet til moral og menneskerettigheter må imidlertid gå foran markedsøkonomien, mente statsministeren, og viste til at også bedriftene har et ansvar for det.

- Det er viktig at hensynet til menneskerettigheter ikke kommer i skyggen av Norges økonomiske interesser, sa Bondevik.

Han hilste velkommen NHOs initiativ til en dialog om energi- og miljøpolitikken, men minnet om at Kyoto-avtalen stiller krav også til industrien og at bygging av gasskraftverk ikke er forenlig med de norske forpliktelsene til utslippskutt.

NHO har blant annet slått til lyd for en økt el-avgift som virkemiddel i energi- og miljøpolitikken, kompensert av avgiftslettelser på andre områder.

- Vi må få en bevisst holdning til å spare energi uten å skyve ut næringslivet, mente Onarheim.

Tøft oppgjør

Både NHO-presidenten og statsministeren la meget sterk vekt på betydningen av et moderat lønnsoppgjør.

- Vårens inntektsoppgjør får stor betydning for Norges videre økonomiske utvikling. Det er regjeringens inntrykk at partene erkjenner dette, og ser hva vi kan tape dersom vi ikke alle tar dette ansvaret innover oss, framholdt Bondevik. Han understreket at kravet til moderasjon må gjelde alle grupper, også ledere og eiere.

NHO-president Onarheim venter seg et meget tøft lønnsoppgjør i år. Deler av fagbevegelsen presser på for å ta ut lønnstillegg framfor etterutdanning i de gode tidene.

(NTB)

FULL ENIGHET:</B> Behovet for et moderat lønnsoppgjør er de skjønt enige om. Energi- og miljøpolitikken er de i dialog om, statsminister Kjell Magne Bondevik (f.v), NHO-president Leif Frode Onarheim og næringsminister Lars Sponheim (t.h).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!