FØR DET SURNET:  Partene i arbeidslivet lørdag da meklingen hos Riksmekleren. Fra venstre: LO-leder Roar Flåthen,mekler Dag Nafstad, riksmekler Kari Gjesteby og NHO-sjef Kristin Skogen Lund (i grønt). Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix.
FØR DET SURNET: Partene i arbeidslivet lørdag da meklingen hos Riksmekleren. Fra venstre: LO-leder Roar Flåthen,mekler Dag Nafstad, riksmekler Kari Gjesteby og NHO-sjef Kristin Skogen Lund (i grønt). Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix.Vis mer

NHO-sjef måtte skvære opp etter intervju om lønn

Riksmekleren: - Bør unngå slikt under mekling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At NHO-direktør Kristin Skogen Lund uttalte seg offentlig om det krevende norske lønnsnivået etter at meklingen for partene hadde startet, forsuret prosessen hos Riksmeklingsmannen søndag

Riksmekler Kari Gjesteby uttalte søndag at intervjuet med NHO-direktøren, som ble sendt i NRK Lørdagsrevyen, hadde vært unødvendig og hadde krevd en utlufting mellom partene før forhandlingene kunne starte opp igjen.

Skogen Lund uttalte at økningen i lønningene var problematisk for norske bedrifter i konkurransen med andre land.

Hun sa det ikke var realistisk med en lønnsreduksjon, men at det var viktig å forhindre at lønnsgapet ble større.

- Prøve å unngå - Jeg synes man skal være veldig forsiktig med å avgi uttalelser når man er i mekling. Hun kommenterte i og for seg nøytrale tall, men min reaksjon er nok at man skal prøve å unngå det, sier Kari Gjesteby.

Hun bekrefter at uttalelsene krevde en lufting mellom partene før forhandlingene kunne gjenopptas søndag.

Meklingen som pågår mellom NHO, LO, YS og Spekter startet lørdag ettermiddag og fortsatte søndag.

Ved 18-tiden gikk partene fra hverandre for å spise, uten at noen løsning var i sikte.

Riksmekleren ville ikke spå om en enighet var innen rekkevidde før fristen midnatt natt til mandag.

Sjeldent streik Årets lønnsforhandlinger er et mellomoppgjør, som i hovedsak dreier seg om lønnstillegg. Det er sjelden mellomoppgjørene går til mekling, og enda sjeldnere at det resulterer i streik.

De ordinære forhandlingene brøt sammen før påske.

Bruddet skal ha kommet da LO ikke ville fire på sitt krav om 1 krone ekstra i timen, og 3 kroner til de lavtlønte.

NHOs siste tilbud skal ha vært 50 øre i timen i lønnsøkning.

17.000 i streik Riksmekleren sier forhandlingene går fram og tilbake og at det benyttes ulike metoder for å få partenes utspill til å nærme seg hverandre.

— Vi tester ut elementer. Noe blir positivt mottatt, andre ikke. Vi utforsker ulike kombinasjoner, sier Gjesteby, som hele tiden har vært tilbakeholden med å kommentere direkte hvordan forhandlingene beveger seg.

15.500 LO-medlemmer og om lag 1.500 medlemmer i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) tas ut i streik hvis forhandlingslederne ikke kommer til enighet med NHO-leder Kristin Skogen Lund på den andre siden av bordet.

Buss, fly, olje, butikker Men hvis det skjer, vil det blant annet merkes med at en stor del av busstransporten i Oslo og Midt-Norge stopper opp. Flytrafikken på Gardermoen kan også rammes av drivstoffmangel.

Det er også fare for at butikkene kan gå tomme for øl og brus i løpet av noen dager.

For oljebransjen betyr en streik forsyningsstopp til 20 plattformer i Nordsjøen.

5.000 ansatte på offshore- og skipsverft på Vestlandet er også tatt ut.

(NTB).