NHO sjokkert over professor etter Vimpelcom-debatt: - Hvor har hun dette fra?

Feil å skjære alle bedrifter over én kam, mener direktør.

REAGERER: Ingebjørg Harto, avdelingsdirektør i NHO, lurer på hvor UiO-professoren henter påstandene sine fra. Foto: Berit Roald / Scanpix
REAGERER: Ingebjørg Harto, avdelingsdirektør i NHO, lurer på hvor UiO-professoren henter påstandene sine fra. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Næringspolitisk direktør i NHO, Ingebjørg Harto, har lest Dagblad-saken om jusseksperten som har inntrykk av at det skjer en del kriminalitet i norsk næringsliv. Hun kan ikke forstå at en jussprofessor kommer med slike uttalelser.

UIO-professor Beate Sjåfjell kommer med utsagnet etter at Vimpelcom-sjef Jo Lunder i går ble siktet for grov korrupsjon. At det skjer en del kriminalitet innenfor det norske næringslivet, er feil, mener Harto.

- Hvor har hun dette fra? spør hun.

- Basert på hva? - Inntrykket man sitter igjen med etter å ha lest hva hun sier, er at det er en regel - ikke et unntak - at alle som driver norsk næringsvirksomhet er kriminelle. Det er ikke riktig. Hvor har hun dette fra? Hva baserer hun det på? 

NHO-direktøren viser til at norsk næringsliv består av 270 000 aksjeselskaper og halvparten så mange enkeltmannsforetak.

- Hvis inntrykket hennes er at en del av disse driver kriminelt, så må vi protestere. Det er ikke vårt inntrykk. De aller fleste næringsdrivende gjør så godt de kan i å etterleve et stadig større antall komplekse lover og regler.

Mener du hun har tatt det ut av det blå?

- Det vet ikke jeg. Jeg er enig med Telenor i at hun må stå for det hun sier, men jeg lurer på hvor hun har det fra. Jeg synes en jussprofessor må være klar over avsendermakten sin. Hvis hun som jussprofessor sier at dét er inntrykket, så må hun bygge det på noe substansielt.

Vimpelcom, ikke Telenor Jussprofessor Sjåfjell ved Universitetet i Oslo sier hun tror også Telenor, som er deleier av Vimpelcom, kan komme til å bli trukket inn i Vimpelcom-saken.

- Med den rollen Telenor har hatt, kan de komme i ansvar. De har jo også hatt eller har prøvd å ha innflytelse i selskapet ved å plassere Telenor-ledere i Vimpelcom-styret, sa hun til Dagbladet i dag.

Telenor avviste påstandene.

KKE ET SJOKK: Det kom ikke som et sjokk for jusprofessor Beate Sjåfjell at Lunder ble pågrepet onsdag kveld. - Mitt inntrykk av at det skjer en del kriminalitet i norsk næringsliv, sier hun. Foto: UIO
KKE ET SJOKK: Det kom ikke som et sjokk for jusprofessor Beate Sjåfjell at Lunder ble pågrepet onsdag kveld. - Mitt inntrykk av at det skjer en del kriminalitet i norsk næringsliv, sier hun. Foto: UIO Vis mer

- Det er Vimpelcom som er under etterforskning. Den etterforskningen pågår fortsatt. Etterforskningen må være ferdig før vi konkluderer. I denne saken er Telenor et vitne, og vi har delt informasjon med etterforskende myndigheter både ved at vi har levert dokumenter og stilt opp til vitneforklaringer, sier han.

- I noen bransjer NHOs Ingebjørg Harto sier ikke at alt er rosenrødt innenfor norsk næringsliv, men reagerer på at jussprofessoren i sin kritikk skjærer alle over én kam.

- I noen bransjer er det en del utfordringer knyttet til useriøse aktører som operer uten at kriminelle handlinger blir avdekket. Vi har derfor tatt til orde for strengere og oftere tilsyn, og vi tar til orde for at man fra skattemyndighetenes side i større grad må forfølge de som begår kriminelle handlinger i norsk næringsliv.

- Men at jussprofessoren mener dette gjelder næringslivet generelt, det reagerer vi på.  Det er ikke slik at regelen innenfor norsk næringsliv, er å være kriminell.

LES OGSÅ: Vimpelcoms forretninger med diktatordatter kan gi varetektsfengsling for finansmannen.

LES OGSÅ: Lunders varetektsfengslingssak går for lukket rett.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer