NHO-topper hengt ut som korrupte

Flere NHO-topper blir beskyldt for kartellvirksomhet og korrupsjon i et skittent spill i renholdsbransjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JEVNAKER/OSLO (Dagbladet): Beskyldningene er sendt i brev til politikere, næringslivstopper og flere medier. Administrerende direktør Petter Furulund i Servicebedriftenes Landsforening (SBL) kaller påstandene «eventyr».

Han har anmeldt saken til politiet.

- Jeg mener det er en sammenheng mellom brevene og vårt arbeid mot det svarte markedet i renholdsbransjen. Det er tydelig noen som er ute etter å skade oss, sier Furulund.

Falske brev

- Torsdag i forrige uke fikk NHO fikk den samme informasjonen som Dagbladet. Fredag anmeldte jeg saken til politiet. Brevene er helt tydelig ikke reelle. Det er noen som har tatt logoen vår - og foreningsinformasjonen - fra våre standardbrev, og deretter lagt på min underskrift. Innholdet i brevene er rett og slett et eventyr, sier Petter Furulund.

- Vi ser selvsagt svært alvorlig på denne saken. Vi tror vi vet hvem som står bak, men vi tror ikke det er en tidligere ansatt. Vi har i lang tid jobbet mot det svarte markedet i renholdsbransjen. Motivet ligger tydeligvis der, sier Furulund.

I går kveld var flere av dem som blir hengt ut, samlet på et konferansesenter på Jevnaker. Servicebedriftenes Landsforening er tilsluttet Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Foreningen har over 750 medlemsbedrifter som til sammen har 37000 årsverk. Flere medier, politikere og næringstopper har mottatt brev de siste dagene. I seks brev blir administrerende direktør Petter Furulund og en annen direktør (SBL) hengt ut som korrupte.

Innsenderen av brevene hevder dessuten at fem av de største renholdsselskapene i Norge driver med kartellvirksomhet - en virksomhet som direktørene i SBL organiserer.

Krever penger

I brevene hevdes det at renholdsbedriftene deler markedet mellom seg og driver med et omfattende prissamarbeid.

Det hevdes også at brysomme konkurrenter skal fjernes. I brevene hevdes det at Furulund og en annen direktør i SBL, krever penger for å organisere «forretningssamarbeidet» i renholdsbransjen.

- Det er vi som må forklare og forsvare de beslutninger som tas for at medlemmene i gruppa skal kunne kontrollere markedet. Jeg synes derfor at betalingen bør økes til 900000 pr. år for meg og kr 550000 for den andre direktøren, heter det i et brev med Furulunds underskrift.

Orientert NHO-ledelsen

Petter Furulund sier han og andre i SBL også har vært utsatt for telefonterror den siste tida. Direktøren har informert sine sjefer i NHO om de alvorlige påstandene.

- Petter Furulund har orientert ledelsen i NHO om at forholdet er anmeldt, sier informasjonsdirektør Finn Langeland i NHO.

- Vi har fått henvendelser fra media om saken, men har ikke noe informasjon om forholdet, sier Cecilie Wetlesen Borge, avdelingsdirektør i Kredittilsynet. Det finnes om lag 600 aktører i renholdsbransjen i hovedstaden. I hele landet er det over 1000.

Skattemyndighetene har avdekket omfattende mangler ved regnskapene til flere rengjøringsbedrifter.

Petter Furulund synes saken er svært ubehagelig: - Det som er spesielt ubehagelig er at det også rammer styremedlemmer i foreningen, sier han. SBL har også orientert fagbevegelsen om saken.

HENGT UT: Administrerende direktør Petter Furulund i Servicebedriftenes Landsforening blir hengt ut som korrupt i flere brev. Nå har han anmeldt saken til politiet.