Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NHO vil ha arbeidsinnvandring fra øst

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) mener arbeidstakere fra land som venter på EU-medlemskap bør få lettere adgang til å jobbe i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2004 åpner Norge dørene på vidt gap for arbeidstakere fra EUs nye medlemsland. Norge blir et fritt arbeidsmarked for polakker, baltere, tsjekkere og ungarere når landene deres blir EU-medlemmer. Men dette er for sent, mener NHO.

EU-landene selv har vedtatt overgangsordninger på mellom to og fem år for å unngå en strøm av billig arbeidskraft fra land som Polen og Ungarn i 2004. Men Norge har ikke tatt noe slikt forbehold, fordi ledigheten her til lands er på bunnivå.

Norge er allerede i dag avhengig av utenlandsk arbeidskraft for å holde hjulene i sving. Det gjelder særlig sektorer som fiskeforedling, olje-, verfts- og verkstedindustri, foruten helsesektoren.

Utvidelsen av EU og EØS kan være en gylden sjanse for å sikre velferden og fremtidige norske pensjoner med utenlandsk drahjelp, mener NHO, som anslår at det i 2010 vil være et udekket behov for mer enn 200.000 arbeidstakere i Norge.

Direktør Jon Vea i NHO sier til Aftenposten at Norge nå må utnytte muligheten til å tiltrekke seg godt kvalifisert arbeidskraft, før de andre EØS-landene melder seg på i konkurransen.

(NTB)

Hele Norges coronakart