I KØ: Utenlandske statsborgere i kø foran politiets utlendingeseksjon før kopntorene åpner klokken åtte om morgenen. Bildet er tatt i 2007. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD, Dagbladet
I KØ: Utenlandske statsborgere i kø foran politiets utlendingeseksjon før kopntorene åpner klokken åtte om morgenen. Bildet er tatt i 2007. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD, DagbladetVis mer

NHO vil ha færre innvandrere

Innvandrere truer velferdsstaten og koster for mye. De jobber for kort tid før de havner på trygd, og er for lite produktive, mener Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå trekker NHO i innvandrerbremsene, skriver Finansavisen, samme dag som Brochmann-utvalget legger fram sin rapport om innvandringens konsekvenser for velferdsstaten.

- Mye tyder på at innvandringen til Norge ikke er bærekraftig på sikt, sier Svein Oppegaard i NHO til Finansavisen.

Oppegaard er direktør for arbeidslivspolitikk i NHO og medlem av NHOs ledergruppe.

- Forskning viser at mange innvandrere bare arbeider noen år før de går over på en eller annen form for trygd. Høy yrkesdeltakelse er avgjørende for velferdsstaten. Når vi ser en sterk befolkningsøkning på grunn av innvandring, sier det seg selv at dette ikke kan fortsette.

Kjell Storesletten, professor ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo, sier følgende om innvandringens økonomiske konsekvenser:

- Innvandrere som ikke kommer i jobb, er ikke god butikk for Norge. Jeg har sett på Sverige, og der fant jeg at det var de ikke-vestlige innvandrerne uten utdannelse som ikke kom i jobb. Jeg tror det samme gjelder i Norge, sier Storesletten til Finansavisen.

- Vi har en utvikling som reiser noen store spørsmål om innvandring, bærekraft, velferdsordninger og arbeidsdeltakelse. Det er på høy tid at vi begynner å snakke om dette, sier NHO-direktøren.

(NTB)