Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NHO vil ha flere innvandrere

Tida er inne for å oppheve innvandringsstoppen, mener både NHO og AUF. De ser for seg en loddtrekning hvert år hvor 1000 mennesker får anledning til å komme til Norge. - Vi trenger arbeidskraften, ideene og ressursene, sier NHO-direktøren Gro Brækken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi liker også ideen om et reelt multikulturelt Norge, sier Brækken, som er viseadministrerende direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon.

En uvanlig allianse av NHO og AUF går inn for forslaget tidligere generalsekretær i Flyktningerådet, Trygve Nordby, nå lanserer. Formålet med Nordbys forslag er å få en ny innvandringsdebatt, med helt nye allianser.

Lotteriet

Trygve Nordby tar utgangspunkt i den amerikanske modellen for innvandring. I USA har en det som til daglig kalles «Green Card Lottery», hvor flere titusen immigranter får opphold i USA, etter å trukket det riktige loddet.

Nordby ser for seg en treårig forsøksordning hvor en tar imot 1000 mennesker i året. Seinere kan antallet økes.

Søknaden om å få være med på trekningen skal skrives på et blankt ark og sendes inn sammen med et passbilde. De som blir trukket ut, må så gjennom en mer formell prosedyre.

Et viktig poeng er at dette ikke skal være et humanitært tiltak, men en åpning for mennesker som har lyst til å komme til Norge for å jobbe her.

Ikke svensker

I USA utelukkes enkelte nasjonaliteter som allerede er godt representert i landet.

- Det samme ser jeg for meg her. Mangfold er utgangspunktet - da er det ikke aktuelt med flere dansker, svensker, engelskmenn eller pakistanere, som allerede er godt representert.

- Kanskje kan vi få folk fra New Zealand, Australia eller amerikanere, håper Trygve Nordby, som får full støtte av Gro Brækken.

- Dette er meget spennende forslag som vi støtter. For det første fordi vi trenger arbeidskraften, ideene og ressursene. Samtidig kan dette bidra til større forståelse for flere kulturer. Nå kan en lett få inntrykk av at alt som kommer utenfra er problemer. Og når ikke vi vil ut i verden, får vi våge å slippe verden inn på oss, sier Brækken.

Ingen kø

Brækken er heller ikke redd for å fortsette ordningen, selv om situasjonen på arbeidsmarkedet skulle endre seg.

- Jeg tror ikke dette blir noe problem. Tvert imot kan vi få flere initiativ, en ny dynamikk som skaper flere arbeidsplasser, mener Brækken.

- Så gjenstår det å se om Norge er så populært, da. Man snakker som om folk står i kø for å komme inn til rike Norge, men det spørs om det er slik, sier NHO-direktøren.

<B>ENIGHET:</B> NHOs Gro Brækken (til venstre) støtter forslaget fra Trygve Nordby om at Norge igjen skal åpne døra for innvandrere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!