Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NHO vil øke strømprisen

NHO foreslår å øke strømprisen for private husholdninger og alt næringsliv utenom kraftkrevende industri. Hensikten er å stimulere til energisparing. Økt strømpris skal kompenseres av reduserte avgifter på andre områder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med dette tankegodset fra «Grønn skattekommisjon» forsøker Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) å komme på banen overfor den nye regjeringen i energi- og miljøpolitikken.

  NHO-president Leif Frode Onarheim er nemlig bekymret for regjeringens signaler på dette feltet, og inviterer i et brev til statsministeren til et samarbeid om energi- og miljøpolitikken.

  Onarheim sa på en pressekonferanse i dag at næringslivet er villig til å «sluke en del kameler» for å dempe veksten i energiforbruket.

  Han sier at «å tro at vi ikke trenger ny energi, er å stikke hodet i sanden», men uttrykte samtidig at både næringsliv og husholdninger må presses til å dempe veksten i energiforbruket.

10 forslag

Økt el-avgift, kompensert av skatte- og avgiftslettelser på andre områder, er ett av 10 forslag NHO legger fram for regjeringen. Men kraftkrevende industri skal unntas:

  - Inntil industrien kan kjøpe kraft til markedspris utenfor Norge, må den gis langsiktige kontrakter på konkurransedyktige vilkår, understreker Onarheim.

  NHO mener det er umulig å øke el-prisen for kraftkrevende industri uten at arbeidsplasser flagges ut.

  NHO ber imidlertid om at regjeringen åpner for direkte kraftimport, slik at industrien etterhvert kan kjøpe kraft til markedspris fra det europeiske marked.

  Onarheim understreker at kraftkrevende industri ikke skal skjermes i miljøpolitikken. Men NHO ønsker seg bransjeavtaler med myndighetene om «frivillig» utslippskutt, framfor avgifter.

Revurdert gasskraft?

NHO er ikke så opptatt av å understreke at gasskraftverkene på Kollsnes og Kårstø må bygges, og stiller ikke gasskraft-utbygging en som en betingelse for at industrien skal få dekket sitt kraftbehov framover.

  NHO berører overhodet ikke gasskraftverkene i sitt brev til regjeringen, til tross for at Onarheim begrunner brevet nettopp i bekymring over regjeringens signaler i miljøpolitikken.

  - Gasskraftverkene har fått konsesjon, og vi regner med at det går i orden, kommenterer Onarheim.

- Absurd

Han finner det imidlertid absurd å bygge gasskraftverk utelukkende for å eksportere kraften, slik Arbeiderpartiet har argumentert med.

  NHO utelukker ikke en revurdering av gasskraft-utbyggingen etter klimaforhandlingene i Kyoto:

  - Vi innser at hvis forhandlingene i Kyoto gjør det håpløst å bygge gasskraftverk, har vi en ny situasjon som vi må ta til etterretning, framholder Onarheim.

  Han sier NHO først og fremst er opptatt av en sikker energitilførsel til industrien, og at gasskraftverk er «en av de måtene vi kan gjøre det på».

(NTB)

Hele Norges coronakart