SOLID ØKONOMI: Den økonomiske situasjonen i NHO er god, kan direktør Geir Høiby fastslå. Foto: EIVIND YGGESETH / FA
SOLID ØKONOMI: Den økonomiske situasjonen i NHO er god, kan direktør Geir Høiby fastslå. Foto: EIVIND YGGESETH / FAVis mer

NHOs pengebinge spirer

NHOs konfliktfond gruser oljefondet i avkastning, og har slått sin egen benchmark i 11 av 16 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Avkastningen gikk til å bli god fra å være svært god. Vi hadde en avkastning på 300 millioner i fjor, mens året før var avkastningen på 600 millioner. I år er det mer spennende, sier Geir Høiby, direktør i NHO, til Finansavisen.

Han er den ansvarlige for konsernregnskap og økonomistyring i Næringslivets Hovedorganisasjon, og er vokteren av NHOs lite kjente pengebinge, det såkalte konfliktfondet.

Ved avslutningen av 2014 var konfliktfondet på 5,6 milliarder kroner.

- Skal stå imot storkonflikter I organisasjonens årsregnskap har NHO oppgitt 5,7 milliarder kroner i samlede finansielle plasseringer. 1,2 milliarder står plassert i norske aksjer, 1,8 er utenlandske aksjefond, 1,7 milliarder står i markedsbaserte obligasjoner og 1,1 milliarder er utenlandske obligasjoner.

Både norske og utenlandske eierandeler blir styrt av NHOs egne forvaltere, finansdirektør Bjørn Lundaas og porteføljeforvalter Anders Nordvoll.

- Konfliktfondet er et streikeerstatningsfond som skal kunne stå imot krav fra arbeidstakersiden. Hensikten er å gi bedriftene et plaster på såret ved en konflikt, sier Høiby til Finansavisen.

NHOs vedteker sier at fondet skal være på 1,75 prosent av den tariffbundne lønnsmassen, som vil si all lønn medlemsbedriftene betaler ut i løpet av et år.

- Tanken er at man skal ha evnen til å stå imot flere storkonflikter uten at NHO er helt raka fant etterpå, sier Høiby.

- Godt fornøyde Ved utgangen av 2014 lå imidlertid konfliktfondet over minimumsnivået. Fondet var på 2,27 prosent av lønnsgrunnlaget i de tariffbundne medlemsbedriftene, mot 2,24 prosent året før.

- Vi er godt fornøyde med forvaltningen av fondet. De 16 årene det har eksistert, har vi slått vår benchmark som er satt sammen av norske og internasjonale aksje- og obligasjonsindekser i elleve av dem, mens i fem år har vi ligget under, sier Høiby til Finansavisen.