Ni år for fingersvindel

Anna Ayala og ektemannen Jaime Plascencia må i tillegg betale 130 millioner kroner i erstatning til hamburgerkjeden Wendy\'s.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Husker du kvinnen som fant en finger i maten hun fikk servert på en Wendy hamburgerrestaurant i San Jose i California i fjor.

Anna Ayala skulle saksøke hamburgerkjeden da historien ble kjent, og omsetningen til Wendy\'s stupte. Matgiganten er den tredje største hamburgerkjeden i USA.

- Bare å vite at det har vært menneskelige levninger i munnen min... det er avskyelig. Det river meg opp innvendig, sa Ayala på ABC\'s tv-show «Good Morning America» etter funnet.

Politiet satt i gang en storstilt leteaksjon etter eieren av fingeren, og Wendy\'s som ønsket saken oppklart utlovet en dusør på 620 000 kroner til den som kunne identifisere eieren av fingeren.

Alt var bløff

Etterforskerne fant omsider ut av Anna Ayala bokstavlig talt hadde en finger med i spillet. Hun var del av en svindel for å presse Wendys for penger.

Ayalas ektemann James Plascencia hadde fått fingeren av en arbeidskollega som mistet fingeren i en arbeidsulykke på en byggeplass. Brian Paul Rossiter skyldte James 50 dollar, og han ga bort fingeren sin for en neve dollar og ble kvitt gjelden.

Ayala ble pågrepet og fremstilt for fengsling. Etterhvert la hun kortene på bordet.

DØMT: Nå må Ayala sone ni år i fengsel for bløffen. Ektemannen må også inn bak murene. Foto: SCANPIX/AP
DØMT: Nå må Ayala sone ni år i fengsel for bløffen. Ektemannen må også inn bak murene. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Ni år i fengsel

Nå er hun og ektemannen dømt til fengsel i ni år, etter at de ble tiltalt for bedrageri og utpressing mot Wendy\'s. I tillegg er de to dømt til å betale hamburgerkjeden 130 millioner kroner i erstatning etter omsetningstap.

Trolig slipper de denne regningen, fordi kjeden har sagt at de er førnøyd med om paret dekker utgiftene og omsetningstapet ved den lokale restauranten i San Jose. Men regningen blir likevel på over én million kroner. Omsetningen til Wendy\'s er fortsatt lavere enn før finger-episoden.

Fra nå av må ekteparet nøye seg med fengselskost i San Jose i flere år fremover.

DØMT: Jaime Plascencia.
FINGEREN: Denne fingeren hevdet kvinnen hun fant i chillien.
RESTAURANTEN: Kundene rømte da Wendy\'s i San Jose kom i medias søklys. De ansatte måtte slutte, fordi ingen kunder kom.