Ni arrestert etter VM-demonstrasjon

Ni baskiske separatister ble arrestert etter at de demonstrerte under åpningsseremonien i friidretts-VM i går. I spanske aviser får arrangøren gjennomgå for slappe sikkerhetstiltak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To av demonstrantene hadde kledd seg ut som VM-maskoter og deltok i åpningsseremonien i flere minutter før de ble oppdaget og ført ut. På kostymene hadde de festet slagord.

Demonstrantene krevde at spanske myndigheter setter fri baskiske fanger i spanske fengsler.

- For en skandale, skriver sportsavisa Marca på førstesiden i dag.

- Sevilla har ikke fortjent dette mesterskapet, er avisas dom.

Latterlig

- Sikkerhetstiltakene ble gjort til latter, skrev storavisa El Pais og pekte på at de 4000 politifolkene og sikkerhetsfolkene som var til stede ikke gjorde jobben de var satt til.

Lokale politikere ba de ansvarlige politiske myndigheter om en forklaring, og politisjefen Juan Cotino innrømmet lørdag i et radiointervju at det var blitt gjort alvorlige feil.

Det var ikke bare de to falske maskotene som lurte sikkerhetsfolkene. Løpesedler ble lagt ut på tribunen, og politiet prøvde febrilsk å samle dem sammen før journalister og publikum fikk lest dem.

Skjerpet

Nesten 60 000 mennesker var til stede under åpningsseremonien. Æresgjester var den spanske prins Filipe av Asturias og IOK-president Juan Antonio Samaranch.

Da øvelsene i VM ble innledet i dag, var sikkerhetstiltakene og -kontrollene merkbart skjerpet.

(NTB-AFP)