Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ni års fengsel for hasjsmugling

12 personer dømt for smugling av 366 kilo hasj. To stykker fikk ni års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg har ti andre tiltalte i samme sak fått dommer fra 8,5 til 2,5 år. Dommene var i samsvar med straffekravene som ble lagt ned i retten av aktoratet i saken, melder Oppland Arbeiderblad.

Hasjen ble smuglet fra Spania til Norge i biler. Politiet slo til 30. desember i fjor etter lengre tids spaning og beslagla om lag 100 kilo hasj da smuglerbiler parkerte på Kløfta for omlasting. De 270 kiloene av partiet på nesten 370 kilo, skal være omsatt før politiet slo til.

Travkjendis

En av de domfelte i denne saken er travkjendis Helmer Strømbo fra Jevnaker, som ikke møtte til domsavsigelsen i Eidsvoll tingrett fredag. Han ble senere orientert om resultatet av sin forsvarer, advokat Ellen Holager Andenæs.

- Vi vil anke dommen fordi vi mener Strømbo er tildelt feil rolle i saken. Han har erkjent straffskyld for deler av forholdet, men vi mener hans grad av skyld ikke står i forhold til den strenge dommen på ni år. Hadde dommen vært på eksempelvis seks år, hadde han nok hatt større forståelse for straffeutmålingen, sier Holager Andenæs.

Ifølge dommen ville Strømbo ha fått ti års fengsel dersom han ikke hadde utvist så stor samarbeidsvilje som han faktisk har gjort gjennom avhør og rettsforhandlinger.

Uenige om roller

Strømbo forklarte under rettsforhandlingene at han bare ga et lån på 250 000 kroner til en kamerat, og at han ikke visste hva pengene skulle brukes til. Etter hvert ble han kjent med at pengene ble brukt til å finansiere hasjsmugling fra Spania til Norge. Både Strømbo og kameraten var på denne tiden bosatt i Spania.

Strømbo har videre forklart at han ble med på smuglingen for å få pengene sine tilbake, og i retten pekte han ut en annen av de tiltalte som hovedmann.

Retten tror ikke på denne forklaringen, og legger til grunn at Strømbo sammen med en 57 år gammel mann fra Oslo sto bak planlegging av hasjsmuglingen.

Etter hvert ble en 50 år gammel mann, også han fra Oslo, involvert for å skaffe leverandører i Spania. Mannen ble svært sentral både i forhold til å opprette kontakt med leverandører, transport og omsetning i Norge. De øvrige tiltalte har medvirket til transport og omsetning.

Curling-karriere

Helmer Strømbo er kjent for sin idrettslige karriere innen curling, arbeider i forbindelse med byggingen av Norges Bank samt sitt eierskap til supertraveren Sugarcane Hanover. Han hevdet i retten at hans kjendisstatus var brukt av politiet for å få blest om saken.

Retten finner det hevet over tvil at Strømbo var med på å planlegge smuglingen av hasj til Norge. De mener også at han brukte 250.000 kroner fra en travgevinst for å finansiere oppstart av smuglingen, og at dette var innskudd i prosjektet - ikke lån til kameraten, slik Strømbo selv hevder.

Retten mener Strømbo hadde en sentral rolle gjennom hele «prosjektet». Han mottok penger som var hentet inn under omsetning i Norge, og retten mener Strømbo sto for anskaffelse av hasjen uten at han hadde fysisk kontakt med den og betalte leverandører i Spania.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!