Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ni års krig har så langt kostet 2000 milliarder kroner

De allierte i Afghanistan har brukt ni ganger mer penger på militæret enn på gjenoppbygging.

KOSTER SKJORTA: De alliertes krigføring i Afghanistan koster mange milliarder mer enn hva som brukes til gjenoppbygging av landet. Foto: EPA
KOSTER SKJORTA: De alliertes krigføring i Afghanistan koster mange milliarder mer enn hva som brukes til gjenoppbygging av landet. Foto: EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Over 2000 milliarder kroner har gått til krutt og kuler.

Det viser beregninger som den danske avisen Politiken har foretatt på bakgrunn av opplysninger fra forsvarsdepartement til Danmark, Tyskland, Storbritannia og USA.

De allierte landene har til sammen brukt over 2.000 milliarder kroner på krutt, kuler og soldater i den ni år lange krigen.

Beløpet er ni ganger så stort som det beløpet verden har brukt på utviklingshjelp til Afghanistan i samme periode, skriver Politiken.

Astronomiske beløp - De enorme militærutgiftene gir mening hvis de bidrar til å skape en ramme som gjør det mulig å bruke utviklingshjelpen riktig. Men til tross for den massive militære innsatsen vi har sett, er de politiske framskrittene utrolig små, sier utviklingsekspert Richard Gowan fra European Council on Foreign Relations (ECFR) i London til avisen.

Gowan mener korrupsjon er et av de største utfordringene til at bistanden blir brukt riktig.

- Mange av pengene forsvinner på korrupsjon, dyre sikkerhetsfirmaer og dårlige prosjekter, sier han.

Må bli enda dyrere For at krigen i Afghanistan skal bli vellykket mener den tyske eksperten i sikkerhetspolitikk Markus Kaim, at man må øke militærutgiftene ytterligere.

- Befolkningen i land som Danmark og Tyskland trenger å lære at det tar lang tid og koster mye å være i krig. Det er annerledes i USA, hvor folk nesten er likegyldige til hva det koster så lenge det blir en suksess, sier han til den danske avisen.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!