- Ni av ti amerikanske droneangrep drepte uskyldige

Ny «Snowden»-varsler med oppsiktsvekkende avsløringer om USAs droneprogram.

- DREPER USKYLDIGE: The Intercept siterer hemmeligstemplede dokumenter, som viser at 90 prosent av amerikanske droneangrep under en fem måneder lang innsats i Afghanistan tok livet av uskyldige. Foto: AP / NTB Scanpix
- DREPER USKYLDIGE: The Intercept siterer hemmeligstemplede dokumenter, som viser at 90 prosent av amerikanske droneangrep under en fem måneder lang innsats i Afghanistan tok livet av uskyldige. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Inntil 90 prosent av de som ble drept av amerikanske droneangrep, under en fem måneder lang innsats i Afghanistan, var utilsiktede mål.

Det skriver gravejournalistene i anerkjente The Intercept, som hevder å ha fått tilgang til hemmeligstemplede dokumenter som gir et innblikk i USAs droneprogram for «målrettede» drap på terrorister.

- OBAMA GODKJENNER DRONE-MÅL: USA har flere ganger understreket at landets droneangrep er uhyre presise og effektive. De nye avsløringene viser derimot at inntil 90 prosent av angrepene, dreper utilsiktede mål. The Intercept skriver også at president Barack Obama og Det hvite hus godkjenner målene for droneangrepene. Foto: NTB Scanpix.
- OBAMA GODKJENNER DRONE-MÅL: USA har flere ganger understreket at landets droneangrep er uhyre presise og effektive. De nye avsløringene viser derimot at inntil 90 prosent av angrepene, dreper utilsiktede mål. The Intercept skriver også at president Barack Obama og Det hvite hus godkjenner målene for droneangrepene. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

I en serie artikler presenterer The Intercept den amerikanske kommandokjeden og kriteriene for å sette en mistenkt terrorist på president Barack Obamas såkalte drapsliste, melder NTB.

- Et TV-spill tømt for medmenneskelighet Dokumentene skal ha blitt overlevert av en anonym varsler, på innsiden av det amerikanske etterretningsmiljøet, som ønsker å gi offentligheten innsyn i hvordan de dødlige angrepene gjennomføres.

Avsløringen om at kun 10 prosent av angrepene har vært en «suksess», har skapt voldsomme reaksjoner.

- Disse dokumentene viser hva et TV-spill, tømt for all medmenneskelighet... Hva disse drone-drapene har utviklet seg til å bli, skriver grunnleggeren av The Intercept, Glenn Greenwald, på Twitter.

- En utrolig modig handling Avsløringene minner om avsløringene til varsleren Edward Snowden. I juni 2013 offentliggjorde Snowden, med hjelp fra journalistene Glenn Greenwald og Laura Poitras, et materiale som dokumenterte at NSA, i samarbeid med noen av sine fremste allierte, arbeidet systematisk og målbevisst med avlytting av telefonsamtaler og lagring av private data fra svært mange mennesker. 

Snowden-dokumentene har blant annet vist at NSA har avlyttet de tre siste franske presidentene, Angela Merkel og over 30 andre statsledere. Og at de driver massiv innhenting av tele- og datatrafikk over hele verden. 

Etter snart tre år på rømmen har Snowden dukket opp i sosiale medier. Og på Twitter følger han bare én konto: NSA. Torsdag uttalte han seg om de nye dokumentene.

- I en utrolig modig handling, har én amerikaner har nå knust en unevnelig løgn, skriver Snowden.

USA har i årevis brukt førerløse fly i sin krig mot terrorister i utlandet, både som et våpen og i overvåkingsøyemed. Amerikanske droner er tatt i bruk i Afghanistan, Pakistan, Somalia, Jemen, Syria og Irak. Nøyaktig hvor mange mennesker som er drept i amerikanske droneangrep, er ikke kjent, skriver NTB.