- Ni av ti er smittet

Hele 90 prosent av befolkningen i den kinesiske provinsen Henan har blitt smittet av COVID-19, ifølge den lokale helsekommisjonen.

ENORM SMITTEØKNING. Smitten av COVID-19 stiger i hele Kina og mange eksperter tror at det kinesiske nyttåret vil bringe med seg enda høyere smittetall. Foto: REUTERS/Tingshu Wang/NTB
ENORM SMITTEØKNING. Smitten av COVID-19 stiger i hele Kina og mange eksperter tror at det kinesiske nyttåret vil bringe med seg enda høyere smittetall. Foto: REUTERS/Tingshu Wang/NTB Vis mer
Publisert

Coronapandemien fortsetter å herje i Kina, etter at myndighetene nå har fjernet alle restriksjonene knyttet til landets tidligere nulltoleranse-politikk.

I Henan-provinsen skal 90 prosent av befolkningen ha blitt smittet av coronavirus, ifølge en uttalelse fra helsekommisjonen .

Det tilsvarer rundt 88,5 millioner mennesker.

- Fra 6. januar 2023 er Henan provinsens Covid-infeksjonsrate 89 prosent. Dette uttalte Kan Quancheng, direktør for helsekommisjonen i Henan-provinsen.

Henan er Kinas tredje mest folkerike provins, med en befolkning på 99,4 millioner mennesker.

Forsker ved FAFO, Hedda Flatø, forteller at smittesituasjonen i landet er svært usikker.

- Ettersom Kina har sluttet med massetesting er det mer usikkerhet rundt smittetallene, men mye tyder på at det mange steder er svært mye smitte.

- Helsemyndighetene i Sichuan-provinsen uttalte i forrige uke at 80 prosent av befolkningen der kunne være smittet, noe som ligner estimatet fra Henan.

Underrapporterer smitte-dødsfall

Til tross for de enorme smittetallene hadde Kina bare rapportert 5272 Covid-19 relaterte dødsfall innen 8. januar, en av de laveste dødsratene fra viruset i hele verden.

Verdens helseorganisasjon har tidligere uttalt at kinesiske myndigheter underrapporterer smittetallene og internasjonale smitteeksperter har estimert at en million kinesere kan ende opp med å dø som følge av coronavirus i år.

Hedda Flatø ved FAFO forteller at noe av grunnen er kinesiske myndigheters metode for å definere Covid-19 relaterte dødsfall.

HARDT RAMMET: Hedda Flatø ved Fafo forteller at den kinesiske landsbygda kan bli hardt rammet som følge av smitteøkningen. Foto: Fafo
HARDT RAMMET: Hedda Flatø ved Fafo forteller at den kinesiske landsbygda kan bli hardt rammet som følge av smitteøkningen. Foto: Fafo Vis mer

- Kinesiske myndigheter har veldig strenge kriterier for å regne noe som et covid-dødsfall: De teller bare covid-pasienter som dør av lungebetennelse og lungesvikt.

- Det er vanskelig i alle land å fastslå med sikkerhet om covid er den direkte årsaken til et dødsfall eller ikke, men det er bekvemmelig med en så streng definisjon dersom man ønsker at dødstallene skal fremstå som lave.

Det råder dermed stor usikkerhet om hvor høye de faktiske dødsfallene vil være.

- Det er mange ulike estimater som er betydelig høyere enn dette, men ingen vet med sikkerhet hva de reelle dødstallene er, forteller Flatø.

Åpner grensene

På søndag opphevet kinesiske myndigheter karantenekravene for innkommende reisende og avsluttet dermed nesten tre år med selvpålagt isolasjon.

Gjenåpningen av grensene var det siste steget bort fra Kinas nulltoleranse-modell, som har vært under hard kritikk de siste månedene og har ført til historiske demonstrasjoner i landet.

MILLIONER AV REISENDE. Det forvents at flere titalls millioner kinesere vil resise ut av de store byene de neste ukene. REUTERS/Tingshu Wang/NTB
MILLIONER AV REISENDE. Det forvents at flere titalls millioner kinesere vil resise ut av de store byene de neste ukene. REUTERS/Tingshu Wang/NTB Vis mer

Mens Kina fjerner restriksjonene for reise til inn- og utland, har flere vestlige land oppretter særegne smittevernregler for kinesiske innreisende. USA, Storbritannia og Japan er bare noen av landene som har introdusert strengere tiltak for kinesiske statsborgere.

Forventer stigende smittetall

Til tross for allerede sjokkerende høye smittetall forventer mange eksperter at COVID-19-infeksjonsraten vil stige i løpet av måneden. Den 22. januar feires kinesisk nyttår, og millioner av reisende er forventet å forlate landets største byer.

I helgen ble det meldt at 34,7 millioner kinesere var på reisefot. Dette er en økning på rundt 30 prosent, fra året før.

Hedda Flatø ved FAFO forteller at flere områder utenfor de store byene er dårlig rustet for å bekjempe eventuelle smitteutbrudd.

- Det vil nok bli enda mer smitte på landsbygda når migrantarbeidere reiser fra byene og hjem til familien sin for å feire nyttår. På landsbygda bor mange sårbare og eldre, og helsevesenet er langt dårligere der enn i byene.

- Sentralmyndighetene ga kort tid etter gjenåpningen beskjed om å ruste opp helseberedskapen og vaksinasjonsdekningen på landsbygda, men lokale myndigheter har hatt lite tid til å forberede seg og det er begrenset med tilgang på ressurser å ruste opp med. Hvordan det går avhenger av hvor dårlige folk blir av viruset.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer