Ni av ti fornøyd med barnehagen

En fersk undersøkelse viser at småbarnsforeldre ikke er bekymret for å ha barna i barnehagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Da Simen Tveitereid, forfatter av boka «Hva skal vi med barn», skrev kronikken «Angst i barnehagen» i Dagbladet, utløste det en offentlig debatt om den norske barnehagen.

Forfatteren viste til tysk og amerikansk forskning, og hevdet at små barn i barnehager blir stresset og usikre, noe som kan bidra til angstutvikling seinere i livet. En fersk undersøkelse fra TrygVesta viser at foreldre ikke lar seg bekymre over å ha barn i barnehagen.

Fornøyde foreldre

Ifølge TrygVestas undersøkelse har åtte av ti norske foreldre barn i barnehagen. 50 prosent sier de er svært fornøyde med barnehagetilbudet, og 42 prosent sier de er ganske fornøyde.

De mest fornøyde foreldrene er i Trondheim, der er hele 97 prosent av de spurte fornøyde eller svært fornøyde med barnehagetilbudet.

Om lag halvparten av de spurte foreldrene er også svært fornøyd med kompetansen til førskolelærerne og andre ansatte i barnehagene.

- Skremselspropaganda

- Jeg er ikke overrasket over disse funnene. Dette er helt i tråd med tidligere forskning fra både Norge og Norden, sier Frode Søbstad, professor i førskolepedagogikk ved Dronning Mauds minne i Trondheim.

FORNØYDE: Geir Straume Olsen og datteren Maya Gabriella Olsen Blomgren (2), og Anders Larsen og Tobias Bjerke Larsen (4). Fedrene mener at kommunikasjon mellom foreldre og personale bidrar til økt trygghet. Foto: Nina Hansen
FORNØYDE: Geir Straume Olsen og datteren Maya Gabriella Olsen Blomgren (2), og Anders Larsen og Tobias Bjerke Larsen (4). Fedrene mener at kommunikasjon mellom foreldre og personale bidrar til økt trygghet. Foto: Nina Hansen Vis mer

Søbstad har forsket på barnehager i over 30 år, og for fire år siden utearbeidet han en rapport om forhold til den norske barnehagen:

- Vi så at en svært høy andel av foreldre er fornøyde med tilbudene. De ser at barna har det bra, blir glade og har lyst til å gå i barnehagen.

- Jeg kjenner ikke igjen det skremmebildet som er blitt presentert i mediene, sier Søbstad.

Barnehageforsker Berit Bae synes ikke man kan slå seg til ro før alle foreldre oppgir at de er meget fornøyde med barnehagetilbudet.

- De 42 prosentene som sier seg ganske fornøyde med tilbudet er kanskje litt i tvil om hvordan barnet har det i barnehagen og vet kanskje ikke helt hva de skal sette ord på, sier Bae til Dagbladet.

Foreldre med krav

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell mener norske barnehager fortsatt har forbedringspotensial, men er glad for at norske foreldre er fornøyde med barnehagene:

- Hurra, sier jeg. Tallene er fantastisk bra, og de stemmer med det jeg har opplevd før, sier kunnskapsministeren.

- Kan det være at foreldre er så takknemlige for å ha fått barnehageplass at de ikke så lett ser kritisk på barnehagen?

- Nei, jeg opplever heller at det er et økt fokus på krav til barnehagenes innhold, og at flere foreldre stiller spørsmål til barnehagenes kvalitet, sier Solhjell.

I dag arrangeres konferansen European Early Childhood Education Research Association (EECERA) Annual Conference i Stavanger. 650 europeiske barnehageforskere er samlet for å diskutere kvalitetsbegrepet og hva som er sentralt i pedagogisk virksomhet.