Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ni av ti Frp-velgere er enige med Pegida

Mener Norge trues av muslimsk innvandring.

UKENTLIGE DEMONSTRASJONER: Hver mandag demonstrerer Pegida i flere norske byer. Her fra Tønsberg i kveld. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
UKENTLIGE DEMONSTRASJONER: Hver mandag demonstrerer Pegida i flere norske byer. Her fra Tønsberg i kveld. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 88 prosent av Frp's velgere mener muslimsk innvandring og islamsk påvirkning er en trussel for det norske samfunnet, og sier seg dermed enige med den antiislamske bevegelsen Pegidas hovedbudskap.

Til sammenlikning deler bare 19 prosent av velgerne til regjeringens støtteparti Venstre bekymringen til Fremskrittspartiet.

Pegida-utsagn Pegida arrangerte i kveld demonstrasjoner i Oslo, Tønsberg og Kristiansand. Oppmøtet var beskjedent alle steder; i Oslo marsjerte 60-70 demonstranter i ring inne på Fridtjof Nansens plass. Størst oppmerksomhet fikk komiker og spaltist Shabana Rehmans «Krekar-løft» av talsmann Max Hermansen.

Den opprinnelig tyske bevegelsen har langt større suksess i Tyskland, der opptil 25 000 har møtt opp til de ukentlige demonstrasjonene i Dresden.

Pegida oppgir at Norge har et stort problem med muslimsk innvandring og påvirkning fra islam. Derfor stilte Ipsos MMI stilte følgende spørsmål på oppdrag fra Dagbladet:

«Hvor enig eller uenig er du i at muslimsk innvandring og påvirkning fra islam utgjør en trussel for det norske samfunn?»

40 prosent svarer at de er helt enige eller delvis enige i utsagnet, mens 41 prosent er helt eller delvis uenige.

Frykter mest Velgere som oppgir at de stemmer Fremskrittspartiet, nærer mest frykt for at muslimsk innvandring og påvirkning fra islam skal utgjøre en trussel for nordmenn.

88 prosent er enige i utsagnet i målingen til Ipsos MMI, gjennomført i forrige uke. 54 prosent i Frp er helt enige, mens 34 prosent er delvis enige. 2 prosent er helt uenige.

49 prosent av Høyres velgere er enige i utsagnet, deretter følger KrF med 48 prosent og Senterpartiet med 45 prosent.

I samtlige partier oppgir en tredjedel av de spurte at de er uenige i at islam truer det norske samfunnet.

Frykter minst Minst frykt for muslimsk innvandring og islamsk påvirkning er det blant SVs velgere (15 prosent), fulgt av Miljøpartiet De Grønne (18 prosent), Venstre (19 prosent) og Arbeiderpartiet (33 prosent).

Sortert etter alder er tendensen at bekymringen øker jo eldre respondenten er. I den yngste velgergruppa (15-24 år) svarer 33 prosent at de er enige i utsagnet, mot 45 prosent i velgergruppa over 60 år.

Målt i forhold til utdanning er frykten større hos respondenter med videregående skole (54 prosent) enn høyt universitetsutdannede (27 prosent).

Ikke overrasket Frp's innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari får i kveld servert tallene fra undersøkelsen. Han er ikke overrasket over resultatet.

- At mange opplever islam og muslimer som en fare, er ganske naturlig ut fra hva som skjer ute i verden. Daglig får vi fryktelige meldinger om IS-halshogginger og massakrer på f.eks. homofile, 60-70 norske islamister har dratt til Syria for å kjempe for dem, og det er ikke lenge siden mange ble drept i Paris, sier Keshvari til Dagbladet.

Frp-talsmannen understreker at en betydelig andel fra andre partier også sier seg enige i undersøkelsens spørsmål.

- Halvparten av Høyre-velgerne og en tredjedel av Ap-velgerne svarer at de mener muslimsk innvandring utgjør en fare. Når vi tenker på hvor store disse partiene er, snakker vi om en betydelig andel av befolkningen.

- Uhyggelig Keshvari understreker at han synes det er uhyggelig at så mange nordmenn ser på muslimer som en fare.

- Majoriteten er ikke terrorister eller potensielle sådanne, sier han.

Når det er sagt, mener Frp-talsmannen at de store norske paraplyorganisasjonene for muslimer, som Islam Net og Islamsk Råd, må bære mye ansvar for nordmenns negative oppfatning av islam.

- De har f.eks. invitert hatpredikanter hit, som er utestengt fra andre land. De er blitt tvunget fra skanse til skanse f.eks. når det gjelder å ta avstand på drap på homofile. Dagen etter Paris-angrepet sto generalsekretæren i Islamsk Råd på Dagsrevyen og hånflirte og gjorde seg selv og muslimene til ofre for terroren, sier han.

IKKE OVERRASKET: Frp's innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari er ikke overrasket over undersøkelsens resultat. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
IKKE OVERRASKET: Frp's innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari er ikke overrasket over undersøkelsens resultat. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer