Ni av ti sier nei til sentraliserte sykehus

Kun 8,5 prosent støtter regjeringen.

MØTER MOTBØR: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ble buet ut da hun ikke kunne love befolkningen i Molde et nytt sykehus i forrige uke. En ny undersøkelse viser at ni av ti nordmenn vil beholde føde- og akuttjenester i lokalsykehusene. Foto: Frank Karlsen  / Dagbladet
MØTER MOTBØR: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ble buet ut da hun ikke kunne love befolkningen i Molde et nytt sykehus i forrige uke. En ny undersøkelse viser at ni av ti nordmenn vil beholde føde- og akuttjenester i lokalsykehusene. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Regjeringen har motstand i et sterkt flertall i befolkningen i prosessen med å flytte føde- og akuttilbudet fra lokalsykehus. 91 prosent sier nei, ifølge en ny undersøkelse.

Bare 8,5 prosent av de spurte i undersøkelsen, som er utført av Sentio på oppdrag fra Klassekampen, stiller seg positive til å sentralisere disse tjenestene.

Hvilken rolle og hvilke funksjoner lokalsykehusene skal spille i framtida, står sentralt i arbeidet med en ny nasjonal helse- og omsorgsplan. Sterke krefter i helseforetakene og Helse- og omsorgsdepartementet vil flytte akutt- og fødetjenester til større sykehus.

Bente Øien Hauge i Folkebevegelsen for lokalsykehusene er glad for tallene, og spesielt for at et stort flertall i byene også er skeptiske til sentralisering.

- Det viser at bybefolkningen stiller seg solidarisk med distriktene. Jeg er i det hele tatt imponert over at folk har gjennomskuet den kampanjen vi har sett i mediene den siste tiden, der man har forsøkt å framstille lokalsykehusene som institusjoner med dårlig kvalitet, sier hun til Klassekampen.

Gruppene som er mest positive til sentralisering er personer med høy inntekt, folk med høy utdanning og EU-tilhengere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer