Ni av ti som drikker for mye, er ikke alkoholikere

Det viser ny forskning fra det amerikanske folkehelseinstituttet.

FOR MYE: Ifølge de amerikanske kriteriene er du en sporadisk stordranker dersom du inntar fire (kvinner) eller fem (menn) alkoholenheter ved en enkelt anledning. Foto: Benjamin A Ward / Dagbladet
FOR MYE: Ifølge de amerikanske kriteriene er du en sporadisk stordranker dersom du inntar fire (kvinner) eller fem (menn) alkoholenheter ved en enkelt anledning. Foto: Benjamin A Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Folk flest kobler kanskje et stort alkoholinntak med alkoholisme; de som drikker mye og ofte, er avhengige. Men så enkelt er det ikke, ifølge en ny studie fra det amerikanske folkehelseinstituttet (Centers for Disease Control and Prevention, CDC).

- Studien viser at de fleste som drikker for mye, ikke er alkoholikere, sier CDC-forsker Robert Brewer (sic).

Studien er gjennomført blant 138 100 personer. Konklusjonen er at bare 10 prosent av stordrikkerne også er alkoholikere.

15 drinker i uka De som drikker «for mye» defineres i studien som kvinner med inntak av 8 alkoholenheter eller mer i uka, eller 15 enheter for menn. Til gruppa regnes også kvinner og menn som ved en enkelt anledning drikker henholdsvis 4 og 5 enheter - såkalt sporadisk stordrikking.

Kriteriene for å regnes som alkoholiker, siler altså ut de fleste stordrikkerne. For å fortjene en slik betegnelse må du bruke overmåte mye tid på drikking hver dag, ha vanskelig for å redusere eller stoppe inntaket, og fortsette å drikke selv etter at alkoholen har skapt problemer for familieliv og jobb. Og de fleste som drikker «for mye», når altså ikke opp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer