Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ni av ti som drikker for mye, er ikke alkoholikere

Det viser ny forskning fra det amerikanske folkehelseinstituttet.

FOR MYE: Ifølge de amerikanske kriteriene er du en sporadisk stordranker dersom du inntar fire (kvinner) eller fem (menn) alkoholenheter ved en enkelt anledning. Foto: Benjamin A Ward / Dagbladet
FOR MYE: Ifølge de amerikanske kriteriene er du en sporadisk stordranker dersom du inntar fire (kvinner) eller fem (menn) alkoholenheter ved en enkelt anledning. Foto: Benjamin A Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Folk flest kobler kanskje et stort alkoholinntak med alkoholisme; de som drikker mye og ofte, er avhengige. Men så enkelt er det ikke, ifølge en ny studie fra det amerikanske folkehelseinstituttet (Centers for Disease Control and Prevention, CDC).

- Studien viser at de fleste som drikker for mye, ikke er alkoholikere, sier CDC-forsker Robert Brewer (sic).

Studien er gjennomført blant 138 100 personer. Konklusjonen er at bare 10 prosent av stordrikkerne også er alkoholikere.

15 drinker i uka De som drikker «for mye» defineres i studien som kvinner med inntak av 8 alkoholenheter eller mer i uka, eller 15 enheter for menn. Til gruppa regnes også kvinner og menn som ved en enkelt anledning drikker henholdsvis 4 og 5 enheter - såkalt sporadisk stordrikking.

Kriteriene for å regnes som alkoholiker, siler altså ut de fleste stordrikkerne. For å fortjene en slik betegnelse må du bruke overmåte mye tid på drikking hver dag, ha vanskelig for å redusere eller stoppe inntaket, og fortsette å drikke selv etter at alkoholen har skapt problemer for familieliv og jobb. Og de fleste som drikker «for mye», når altså ikke opp.

Men studiens konklusjon skal på ingen måte leses som et frikort for å drikke mye; det er store helseproblemer forbundet med for høyt inntak, advarer Brewer.

Klart budskap I USA dør 88 000 personer av alkohol hvert år - uansett om de er alkoholikere eller ei. Alkoholrelaterte sykdommer er f.eks. brystkreft, hjerte- og leversykdom. I tillegg kommer alle som forulykker som følge av fyll.

Ifølge Statens institutt for rusmiddelforskning døde 331 personer i Norge av alkoholrelaterte sykdommer i 2012. Folkehelseinstituttet har i en studie fra i fjor kommet til at sporadisk stordrikking øker sjansen for å dø.

- Budskapet er at å drikke for mye er ille - punktum, sier Brewer.

Han sier studien kan komme til nytte med tanke på å få ned konsumet i befolkningen, og hvordan myndighetene skal gå fram for å oppnå det. For eksempel kan man tenke seg at alkoholikere må få behandling for å slutte, mens ikke-alkoholikere kanskje vil kutte ned på forbruket dersom avgiftene går opp eller antallet utsalgssteder minskes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling