Foto: Jon Eeg/Scanpix
Foto: Jon Eeg/ScanpixVis mer

- Ni av ti som får lungekreft dør

Norge rammet av kreftbølgen ti år tidligere enn antatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ferske tall fra Kreftregisteret viser at en av tre nordmenn vil rammes av kreft innen vi fyller 75 år.

På et seminar i regi av Oslo Cancer Cluster og legemiddelfirmaet Astra Zeneca spør man seg i dag: «Er Norge klar for kreftbølgen».

 


Ti år for tidlig

For de samme tallene viser at kreftbølgen er kommet over ti år før man spådde den ville komme.

I 2007 var det registrert 25943 nye tilfeller av kreft blant norske menn og kvinner. Det er nesten 7000 flere enn i 1995.

- Tidligere tall forutsa at vi ville nå 26000 tilfeller i året i 2020. Vi har nesten nådd det allerede, og er rammet av kreftbølgen altfor tidlig, sier
Frøydis Langmark, direktør for Kreftregisteret.


Flere menn enn kvinner

Menn rammes oftere av kreft enn kvinner: 14001 menn fikk kreft i 2007. Rundt 130 norske barn får kreft hvert år.

-Men vi er i ferd med å få full likestilling også på dette punktet, sier Langmark, og viser til at tallene for kvinner stadig stiger.

Nye tall viser at risikoen for å få kreft er større enn noensinne: 33,4 prosent av norske menn vil få kreft innen de fyller 75 år, og 27,4 prosent av kvinnene.

Hos kvinner der det brystkreft som er den mest utbredte kreftformen, mens hos menn er det prostatakreft.


Den krefttypen som er vanskeligst å behandle er lungekreft.


En av ti røykere får lungekreft. Ni av ti som får lungekreft dør.


- Når det gjelder lungekreft har det nesten ikke skjedd noen ting med overlevelsessjansen. Det er gjort mye for å finne medikamenter, men vi har ikke lyktes, sier direktør for Kreftregisteret, Frøydis Langmark.


Tester ut nye behandlinger
Blant foredragsholderne på dagens seminar var professor Steinar Aamdal ved utprøvingsenheten på Radiumhospitalet i Oslo..

Enheten startet opp i 1995 for å teste ut nye og lovende krefbehandlinger. Nå ønsker de å utvide arbeidet og å etablere et nasjonalt senter for utprøvende behandling i Norge, i nært samarbeid med våre nærmeste naboland.

Flere av disse behandlingene, som i dag prøves ut på pasienter, er utviklet på Radiumhospitalet i samarbeid med Institutt for Kreftforskning.

Ferske tall fra Verdens Helseorganisasjon (WHO) viser at det vil bli en økning i antall krefttilfeller på 50 prosent i 2020.


Nest hyppigste dødsårsak
I Norge er kreft den nest hyppigste dødsårsaken i aldersgruppen 40-74 år.


- Overlevelsesgraden blir stadig bedre, men det går ikke fort framover, sier Aamdal.

Han peker på at kreftformen som leukemi , særlig hos barn, har mye større overlevelsesgrad i dag enn for noen år siden. Det samme har testikkelkreft hos menn.


Økning i brystkreft

Frøydis Langmark sier at hun er bekymret for den økende tendensen til brystkreft hos unge kvinner. Hun mener man her må se på hele den moderne kulturen med cafeliv, vindrikking og det at kvinner blir stadig eldre før de føder barn.

Den største suksesshistorien innen kreftbehandling er kreft i tykktarmen

Hvem vil prøve?
- Hvilke pasienter er villige til å prøve ut helt nye behandlinger, uten at vi aner om det virker eller hvilke bivirkninger det har? Jo, for eksempel pasienter som ikke kan eller vil akseptere at det ikke finnes ytterligere behandling, sier Aamdal.

Han peker på at undersøkelser viser at pasienter som prøver ut nye behandlinger faktisk lever lenger, selv om behandlingen ikke virker.


Paradokset med mye av dagens kreftforskning, er at det kan ta svært lang tid fra man gjør et gjennombrudd i forskningen til det kommer pasientene til gode i form av nye behandlingsmetoder.