Illustrasjonsfoto: AFP PHOTO/CHRISTOF STACHE/NTB Scanpix
Illustrasjonsfoto: AFP PHOTO/CHRISTOF STACHE/NTB Scanpix Vis mer

Ni av ti som overvåkes av NSA er vanlige folk

Ifølge lekkede Snowden-dokumenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kun 10 prosent av dem som overvåkes på nettet av USAs etterretningstjeneste NSA, er personer som er lovlig plukket ut for overvåking, ifølge lekkede Snowden-dokumenter.

Ifølge Washington Post viser en studie av en stor samling overvåkede samtaler som er lekket av den spionsiktede varsleren Edward Snowden, at ni av ti som er overvåket på nettet er vanlige nettbrukere fra hele verden, også USA.

Mer enn halvparten av filene inneholdt «navn, e-postadresser eller andre detaljer som ifølge NSA tilhører borgere eller beboere i USA».

Men NSA finner interessante opplysninger også. Washington Post skriver at filene inneholder nye avsløringer om «et hemmelig, oversjøisk atomprosjekt, dobbeltspill fra en angivelig alliert, en militær katastrofe som tilstøtte en ikke-vennlig makt og identiteten til aggressive inntrengere i datanettverk i USA».

Avisen fant også overvåkingsdokumenter som førte til pågripelsen av indonesieren Umar Patek, som i 2012 ble dømt til 20 års fengsel for Bali-bombene som drepte 209 personer i 2002.

Flere andre filer handlet imidlertid om langt mer trivielle ting. Kjærlighet, utroskap, politiske og religiøse diskusjoner og økonomiske bekymringer. Avisen har gått gjennom 160.000 eposter og direktemeldinger og 7.900 dokumenter.
(NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer