Ni av ti som tror de har svineinfluensa, tar feil

Milde symptomer kan forveksles med forkjølelse. Dermed holder trolig mange seg hjemme uten grunn.

FORHOLDSREGLER: Mange stifter for tida bekjentskap med slikt informasjonsmateriell, som gir råd om hvordan den enkelte selv kan forebygge sykdommen. Foto: CHRISTIAN THOMASSEN/SCANPIX
FORHOLDSREGLER: Mange stifter for tida bekjentskap med slikt informasjonsmateriell, som gir råd om hvordan den enkelte selv kan forebygge sykdommen. Foto: CHRISTIAN THOMASSEN/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ni av ti prøver som blir sendt inn til Folkehelseinstituttet (FHI) fordi folk tror de har svineinfluensa/influensa A, viser seg å være fri for smitte, skriver Aftenposten i dag. Dermed kan en stor del av diagnostiseringene som skjer over telefon, også være feil.

• Les mer om influensaen på FHIs hjemmesider

Bare én typeNorske helsemyndigheter regner med at hundretusener av nordmenn kan bli smittet av H1N1-viruset nå i høst, og FHI antar at så godt som samtlige av influensatilfellene som dukker opp nå, dreier seg om svineinfluensa, siden det ikke er sesong for andre influensatyper.

Siden juli har verken fastleger eller legevakter ønsket å ta imot folk som mistenker at de har pådratt seg influensaen. Isteden skjer konsultasjon og diagnostisering nå over telefon, og følgen er gjerne at diagnosen svineinfluensa blir stilt, og pasienten blir bedt om å holde seg hjemme.

Avdelingsdirektør Preben Aavitsland ved FHI forklarer de store feiltallene slik:

- Symptomene på svineinfluensa er varierte, fra ganske milde til skikkelige influensasymptomer. Når symptomene er milde, kan de forveksles med forkjølelse, sier han til Aftenposten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer