Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ni av ti som tror de har svineinfluensa, tar feil

Milde symptomer kan forveksles med forkjølelse. Dermed holder trolig mange seg hjemme uten grunn.

FORHOLDSREGLER: Mange stifter for tida bekjentskap med slikt informasjonsmateriell, som gir råd om hvordan den enkelte selv kan forebygge sykdommen. Foto: CHRISTIAN THOMASSEN/SCANPIX
FORHOLDSREGLER: Mange stifter for tida bekjentskap med slikt informasjonsmateriell, som gir råd om hvordan den enkelte selv kan forebygge sykdommen. Foto: CHRISTIAN THOMASSEN/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ni av ti prøver som blir sendt inn til Folkehelseinstituttet (FHI) fordi folk tror de har svineinfluensa/influensa A, viser seg å være fri for smitte, skriver Aftenposten i dag. Dermed kan en stor del av diagnostiseringene som skjer over telefon, også være feil.

Les mer om influensaen på FHIs hjemmesider

Bare én type
Norske helsemyndigheter regner med at hundretusener av nordmenn kan bli smittet av H1N1-viruset nå i høst, og FHI antar at så godt som samtlige av influensatilfellene som dukker opp nå, dreier seg om svineinfluensa, siden det ikke er sesong for andre influensatyper.

Siden juli har verken fastleger eller legevakter ønsket å ta imot folk som mistenker at de har pådratt seg influensaen. Isteden skjer konsultasjon og diagnostisering nå over telefon, og følgen er gjerne at diagnosen svineinfluensa blir stilt, og pasienten blir bedt om å holde seg hjemme.

Avdelingsdirektør Preben Aavitsland ved FHI forklarer de store feiltallene slik:

- Symptomene på svineinfluensa er varierte, fra ganske milde til skikkelige influensasymptomer. Når symptomene er milde, kan de forveksles med forkjølelse, sier han til Aftenposten.

Kan være andre virus
Aavitsland utelukker ikke at andre virus kan sirkulere, selv om det altså trolig bare fins én influensatype i landet nå.

Pr. 12. august var 808 her til lands bekreftet smittet av influensaen. Myndighetene tror imidlertid det fins store mørketall, og at flere tusen er smittet.

En håndfull har blitt alvorlig syke, men foreløpig har ingen dødd av svineinfluensa i Norge.

Også i Storbritannia er bare én av ti influensaprøver positive. Der har imidlertid 59 omkommet av sykdommen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling