- Ni av ti vaskede sjøfugler dør uansett

Sier sjøfuglekspert etter at myndighetene beordret vask i stedet for skyting.

-DE FLESTE DØR: Sjøfuglekspert Tycho Anker-Nilssen sier man ikke kan regne med å redde mer enn 10-15 prosent av oljetilsølte sjøfugl ved å vaske dem. Foto: TORBJØRN BERG
-DE FLESTE DØR: Sjøfuglekspert Tycho Anker-Nilssen sier man ikke kan regne med å redde mer enn 10-15 prosent av oljetilsølte sjøfugl ved å vaske dem. Foto: TORBJØRN BERGVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ni av ti oljetilsølte fugler som vaskes, dør trolig uansett, mener sjøfuglekspert.

Etter press fra miljøvernere har norske myndigheter beordret vask i stedet for skyting av oljeskadet fugl, men fagfolk rister på hodet.

- Man kan ikke regne med å redde mer enn 10-15 prosent av de fuglene man vasker, sier Tycho Anker-Nilssen, seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) til Aftenposten.

Han er programkoordinator for SEAPOP, et overvåkings- og kartleggingsprogram for norske sjøfugler. Ifølge sjøfugleksperten taler all sannsynlighet for at oljeskadet fugl som blir vasket, vil dø kort tid etter at den er sluppet ut i friluft.

Lørdag ble det kjent av viltnemnda i Bamble kommune skjøt tilgriset sjøfugl, til kraftige protester fra dyrevernorganisasjonen NOAH og naturvernerne i WWF. Natt til søndag gjorde myndighetene helomvending, og beordret stans i den organiserte skytingen.

Totalt 1.000 fugler kan være skadet av olje fra det havarerte skipet Full City, anslår Direktoratet for naturforvaltning.

- Dette er likevel veldig små tall i forhold til de bestandene som hekker i området. Det er ingenting som truer ærfuglbestanden i Skagerrak foreløpig, sier sjøfuglekspert Anker-Nilssen fra NINA.

(NTB)