Ni barn kan være smittet av E. coli

To år gammel gutt innlagt i Bodø søndag.

MISTENKER FLERE SMITTETILFELLER: Ni barn kan være knyttet til det nasjonale E. coliutbruddet. De siste dagene har det vært tre tilfeller av nyresykdommen HUS, som knyttes opp mot mulig smitte av en farlig variant av E. coli. Foto: HANNE MARI JORDSMYR/VETERINÆRINSTITUTTET
MISTENKER FLERE SMITTETILFELLER: Ni barn kan være knyttet til det nasjonale E. coliutbruddet. De siste dagene har det vært tre tilfeller av nyresykdommen HUS, som knyttes opp mot mulig smitte av en farlig variant av E. coli. Foto: HANNE MARI JORDSMYR/VETERINÆRINSTITUTTETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Ni barn kan være smittet av E. coli i Norge. En to år gammel gutt ble innlagt på Nordlandssykehuset i Bodø søndag med mistanke om E. coli-smitte.

Gutten fra Hadsel kommune i Nordland ble innlagt søndag kveld, melder NRK.

Lørdag kveld ble en gutt på under fem år innlagt ved samme sykehus, og fredag fikk Folkehelseinstituttet beskjed om at et barn under ti år er rammet av den alvorlige nyresykdommen hemolytisk-uremisk syndrom (HUS) i Møre og Romsdal. En utløsende årsak til HUS kan være smitte av E. coli.

Dermed kan så mange som ni barn være smittet av det samme utbruddet.

Prøver fra barna blir nå undersøkt, og svarene kan ventes om 1-2 uker.

Divisjonsdirektør Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet sier til VG at smittekilden kan være en matvare som distribueres mer og spises mer nå, enn tidligere i år.

- Vi kan ennå ikke være helt sikre på om tilfellene fra Hordaland, Møre og Romsdal og Nordland hører med til utbruddet, men vi antar det og jobber ut fra det. Det betyr at enda større deler av landet er involvert. Det er flere tilfeller og det ser ut som de kommer raskere. Det bekymrer oss, sier han til VG.

(NTB)