Ni barn uten far og mor

TRONDHEIM (Dagbladet): Asylsøkeren Latif Muhamad Ahmed (48) fra Irak er svært nedbrutt: Nylig døde kona hans i hjemlandet. Ingen kan ta seg av ekteparets ni barn. Latif kan ikke reise hjem. Barna får ikke komme til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Latif Muhamad Ahmed er kurder, fra Suleimania i Irak. Han forteller at han flyktet fra hjemlandet fordi han var i livsfare. Han arbeidet for en organisasjon på ytterste venstre fløy, var sjåfør og fraktet alkohol. Den muslimske geriljaen ville drepe ham.

I fjor kom han til Norge. Her bor han på et mottak for asylsøkere i Trondheim. I mai i år fikk han midlertidig oppholdstillatelse, som ikke gir rett til familiegjenforening.

En stund etter at kona hans, Nazira (38), fikk vite dette, fikk hun slag og døde.

- Hun var ikke syk. Likevel døde hun - av sorg og skuffelse, forteller Latif som føler skyld fordi familien hans har havnet i en svært vanskelig situasjon.

Han viser oss bilder av Nazira og de ni barna. Han skjelver på hendene og greier ikke slutte å gråte.

- Jeg vil at alle i Norge skal vite hvordan jeg har det, sier han.

Det finnes ingen slektninger som kan ta seg av barna som er i alderen tre til sytten år. De har ingen inntekt og er nødt til å betale husleie.

- De lever av de pengene jeg kan sende hjem, forteller Latif.

Han får 2.500 kroner i måneden av den norske stat og bruker nesten ingen penger på seg selv. Jakka han går i, er den samme som da han kom til Norge.

En løsning

Latif Muhamad Ahmed får ikke permanent oppholdstillatelse i Norge fordi myndighetene mener han ikke har behov for beskyttelse.

- Jeg er redd våre myndigheter tar feil. Likvideringsaksjoner mot enkeltindivider er et at hovedmønstrene for aksjoner fra islamister, sier Bernt Hauge i SOS Rasisme - Rådgivingsgruppa i Trondheim.

Han ber om at Utlendingsdirektoratet går utenom standard rutine og prøver å finne en løsning, slik at Latifs ni barn kan gjenforenes med faren.

- Barna bør innvilges familiegjenforening. Faren må innvilges varig oppholdstillatelse, og saken må behandles på en positiv, rask og human måte, mener Bernt Hauge.

Nedbrutt

Siden konas dødsfall, har Latif hatt søvnvansker og sterke mareritt. Han er redd de morløse barna skal skade seg. Han spiser nesten ikke og får medisinsk nødhjelp, i form av sovetabletter.

- Hvilken framtid ser du for deg i Norge?

- Jeg vil prøve å lære norsk og jeg kan jobbe. Så håper jeg at barna mine kan gå på skole og studere, sier Latif Muhamad Ahmed.

«Latif er takknemlig for all den hjelp han kan få i denne vanskelige tid», står det i et dokument han bærer på seg.

I følge ansatte og beboere ved mottaket er han svært godt likt - en omgjengelig og positiv person.

Innstramming

Norge har de siste årene opplevd en sterk økning i antall irakiske asylsøkere. Myndighetene mener at de færreste fyller vilkårene for asyl, enten fordi de ikke er forfulgt i hjemlandet, eller fordi de allerede har oppnådd beskyttelse i et annet land. Derfor gis de bare midlertidig oppholdstillatelse for ett år, uten rett til familiegjenforening.

Innstrammingen har skjedd fordi Justisdepartementet har ønsket å stoppe mennesker i å misbruke norske familiegjenforeningsregler. I følge myndighetene er det av praktiske grunner for tiden ikke mulig å returnere noen til Irak.

<B>BEKYMRET:</B> Latif Muhamad Ahmed flyktet fra Iran. Forleden døde kona hans, Nazira. Ekteparets ni barn er i en vanskelig situasjon.
<B>I IRAK:</B> De ni barna til Latif Muhamad Ahmed og Nazira (nr. tre fra venstre i bakre rekke) får ikke komme til faren i Norge.