58 RAN: Så langt i november er det anmeldt 58 ran i Oslo.Her er politi til stede i Borggata etter at en mann ble ranet av ukjente gjerningsmenn torsdag kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
58 RAN: Så langt i november er det anmeldt 58 ran i Oslo.Her er politi til stede i Borggata etter at en mann ble ranet av ukjente gjerningsmenn torsdag kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

Ni barneranere tatt i november

22 antatte gjerningspersoner identifisert for 58 ran i Oslo i november - ni av dem er under 18.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo politidistrikt kom i dag med en ransstatistikk som viser at det er 58 anmeldelser for ran registrert i Oslo så langt i november.

Politiet har hittil identifisert 22 antatte gjerningspersoner for ranene.

Av disse 22 er ni av gjerningspersonene under 18 år.

Ransbølge Det har vært en økning i antall ran i Oslo denne høsten. I oktober fikk oslopolitiet inn 120 ransanmeldelser, i september var tallet 103.

Oslo politidistrikt presiserer at tallene for november også omfatter ran som er begått tidligere, men som først er anmeldt i november.

Totalt er det en økning på 11,9 prosent på antall personran i Oslo etter årets første ti måneder (per 31. oktober), sammenlignet med samme tidsrom i fjor.

14 av de antatte gjerningspersonene har norsk statsborgerskap, og de de fleste av disse er født i Norge, opplyser Oslo politidistrikt.
Politikere bekymret Oslo-ordfører Fabian Stang (H) uttrykker i Dagbladet i dag bekymring for ransbølgen i byen hans.

- Jeg blir både fortvilet og sint når folk ikke kan være i fred når de er hjemme i egne boliger eller ute på gata. Og så blir jeg imponert av politiet, som tar dette på alvor. Men det er klart vi alle føler oss litt maktesløse i forhold til den bølgen vi har sett nå, sier Stang til Dagbladet.

Varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) sier til Dagbladet at hun synes det er fint at ordføreren er bekymret, men nå krever hun handling.

- Høyre har styrt byen i 17 år og det har vært ransbølger tidligere. Hva er det Høyre-ordføreren har tenkt å gjøre med alle ranene? Han er Høyres fremste representant og politiker i Oslo. Det er fint at han er ute og uttrykker bekymring, men jeg forventer ansvar og handling, sier Rieber-Mohn til Dagbladet.

Stang svarer tilbake at han er svært bekymret over situasjonen og at det er derfor det er innkalt til et ekstraordinært møte i Politirådet onsdag denne uka for å drøfte hvilke akutte, og mer langsiktige tiltak politiet og Oslo kommune kan gjennonmføre. Møtet skulle egentlig vært i desember.

- Det er vanskelig å finne lyspunkter i situasjonen slik den er nå, men jeg er veldig fornøyd med at politiet raskt har omstilt seg og satt inn store ressurser for å sette en stopper for denne helt uholdbare situasjonen, skriver Stang i en e-post til Dagbladet.

Dagbladet har gjennom hele dagen forsøkt å få ledelsen i Oslo politidistrikt i tale, men har ikke lykkes med dette.