Ni blodige terrorangrep i Tyrkia det siste året

Terrorangrepet mot flyplassen i Istanbul går inn i rekken av blodige terrorangrep i Tyrkia. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av under et år har Tyrkia vært rammet av ni alvorlige terrorangrep.

Tre uker etter at elleve personer ble drept og 36 såret, da en bombe eksploderte nært et universitet i Istanbul, rammes Tyrkia igjen av et dødelig terrorangrep. Denne gangen var målet den internasjonale terminalen på hovedflyplassen i Istanbul Atatürk. 36 mennesker er så langt bekreftet døde. UD melder at det ikke er indikasjoner på at det er nordmenn er rammet.

Kjennetegnene på angrepene har vært at terrormålet enten er turister eller myndighetene.

- Tyder på at IS står bak

Ifølge Tyrkias statsminister Binali Yildrim, er det sannsynligvis IS (Islamske Stat) som står bak gårsdagens terrorangrep.

- Tegnene tyder på at det er IS som står bak, men etterforskningen pågår, sier Yildrim til CNN.

Terrorangrepene som har rammet Tyrkia det siste året har vært utført både av IS, den kurdiske PKK-geriljaen og Kurdiske Frihetshauker (TAK). Misstanken til at det er IS som står bak styrkes da målet var rettet mot turister, og måten terrorangrepet ble gjennomført på.

Ni blodige terrorangrep det siste året

Tyrkia, som deltar i den amerikanske invasjonen mot IS, kjemper også mot de to kurdiske grupper sørøst i landet. Da fredsprosessen mellom myndighetene og de kurdiske gruppene brøt sammen i fjor, trappet PKK-geriljaen opp angrepene mot politiet.

Det største angrepet skjedde i 10. oktober i fjor da 102 mennesker ble drept og over 500 såret da to selvmordsbombere slo til mot en fredsmarkering utenfor togstasjonen i Ankara. Tyrkisk påtalemyndighet meldte at IS sto bak.

De har gitt IS ansvaret for fire av de ni blodige terrorangrepene.

Stoltenberg fordømmer angrepene på Atatürk

NATO-sjef Jens Stoltenberg fordømmer angrepet på flyplassen Atatürk i Istanbul.

– Mine tanker går til familiene til de som er rammet av angrepene, og til den tyrkiske befolkningen, sier Jens Stoltenberg i en uttalelse.

Generalsekretæren understreker at det finnes ingen årsaker som rettferdiggjør terrorisme og at NATOs allierte står sammen i solidaritet med Tyrkia.