MALMÖ: Natt til tirsdag brant det i 13 biler i Malmö. I natt var det to ytterligere bilbranner. Det er den niende dagen på rad biler har blitt satt i brann i den svenske byen. Foto:  Johan Nilsson / TT / NTB Scanpix
MALMÖ: Natt til tirsdag brant det i 13 biler i Malmö. I natt var det to ytterligere bilbranner. Det er den niende dagen på rad biler har blitt satt i brann i den svenske byen. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB ScanpixVis mer

Ni dager med bilbranner i Malmö: - En terrorhandling mot sivilsamfunnet, raser avis

Over 70 biler har blitt slukt av flammer siden 1. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For niende dagene på rad herjet bilbranner med den svenske byen Malmö.

To branner slukte i alt fire biler på to forskjellige steder i Malmö i natt.

Det melder svenske Expressen.

De nye bilbrannene er de siste i en lang rekke bilbranner som har rystet Malmö og Sverige den siste tida. Siden 1. juli har over 70 biler blitt satt i brann i Malmö.

Men det er ikke bare i Malmö det brenner.

19 biler i brann

Også i Lund, snaut to mil nord for Malmö, ble en bil påtent natt til onsdag.

I Norrköping i natt ble 19 biler slukt av flammer da en bilbrann i et garasjeanlegg brøt ut. Politiet etterforsker hendelsen som en påtent brann.

Vitner skal nemlig ha sett fire menn som løp fra stedet og satte seg inn i en bil som ventet, rett før bilbrannen i garasjeanlegget begynte.

- Åtte biler ble overtent i garasjen, mens sju andre biler fikk varme- og stråleskader. Dessuten spredde brannen seg til fire biler utenfor garasjeanlegget, sier Anders Finn i den svenske redningstjenesten til Norrköpings Tidningar.

I nabobyen Linköping brant det i tre biler.

- Vi ser ingen forbindelse mellom hendelsene, sier operasjonsleder i Norrköping-politiet, Torbjörn Lindqvist til Aftonbladet.

Natt til tirsdag brant det i 13 biler i Malmö. Også i Stockholm, Södertälje og Borås har biler blitt satt i brann. Ingen personer er så langt pågrepet.

- En terrorhandling

Bilbrannene i Sverige den siste måneden har fått svenske politikere til å reagere.

Mandag lovet innenriksminister Anders Ygeman flere synlige politifolk i gatene, men reaksjonen er ikke på langt nær nok, mener Expressen-kommentator Lotta Gröning.

Hun sammenligner de stadige bilbrannene med terrorhandlinger.

- Det er alvorlige lovbrudd vi snakker om, jeg ser på det som en terrorhandling mot det sivilsamfunnet, skriver hun, og etterlyser ytterligere tiltak.

- Politiet rammes selv. Det hender at også politibiler blir påtent når der på oppdrag i de utsatte områdene, skriver Gröning, og sikter til politibilen i Malmö som i forrige uke ble utsatt for en bilbrann.

Som følge av alle bilbrannene i Malmö den siste tida, har brannvesenet måtte kalle inn deltidsbrannmenn for å bistå i slukningsarbeidene, ifølge Aftonbladet.

Brannvesenet er i høy beredskap.