Ni døde, 300 savnet etter at demning brast i Brasil

Ni personer er funnet omkommet, og rundt 300 mennesker er savnet etter at en demning brast ved byen Brumadinho i delstaten Minas Gerais i Brasil.

KOLLAPSET: Om lag 200 mennesker er savnet og flere skal være funnet omkommet etter at en demning brast ved byen Brumadinho i Brasil. Nå pågår en desperat kamp for å redde overlevende. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Deler av byen Brumadinho er evakuert, og brannmannskaper har jobbet iherdig for å redde folk fra gjørmemassene med helikopter og kjøretøyer som kan ta seg fram i søla.

Brannmannskapene opplyste tidlig lørdag at de hittil har funnet ni døde, samtidig som de økte antallet som er savnet, til 300.

TV-bilder viser tak som stikker opp av den rødbrune gjørma og veier som forsvinner i gjørmemassene. Guvernørens kontor melder at sju omkomne hittil er hentet ut.

Demningen lå i tilknytning til en gruve i området, men årsaken til at den brast, er ikke kjent. Gruveselskapet Vale SA, som er Brasils største, opplyser at den rødbrune gjørma har nådd landsbyen Vila Ferteco, der Vale har sin kontorer.

Redningsmannskapene sliter med å få oversikt over omfanget ettersom veier er oversvømt, og de må benytte helikopter.

300 i arbeid

A structure lays in ruins after a dam collapsed near Brumadinho, Brazil, Friday, Jan. 25, 2019. Brazilian mining company Vale SA said it didn’t yet have information on deaths or injuries at the dam but said that tailings have reached the community of Vila Ferteco.  (Leo Drumond/Nitro via AP)
A structure lays in ruins after a dam collapsed near Brumadinho, Brazil, Friday, Jan. 25, 2019. Brazilian mining company Vale SA said it didn’t yet have information on deaths or injuries at the dam but said that tailings have reached the community of Vila Ferteco. (Leo Drumond/Nitro via AP) Vis mer

Vale opplyste tidligere at rundt 300 menn var i arbeid ved demningen da ulykken inntraff. Rundt 100 av dem er gjort rede for, men resten er savnet, og trolig er mange av dem døde.

De aller fleste av de savnede var ansatte i Vale, ifølge Vales direktør Fabio Schvartsmann.

Brumadinho har en befolkning på 39.000. Byen ligger 60 kilometer sørvest for storbyen Belo Horizonte, som er delstatshovedstad i Minas Gerais.

Brasils president Jair Bolsonaro opplyste at han skal inspisere området i helikopter lørdag.

Manglende regulering

Bolsonaros lovte i valgkampen å styrke brasiliansk økonomi, blant annet med omfattende deregulering av landets gruveindustri. Men miljøorganisasjoner sier at fredagens ulykke nettopp er et resultat av manglende regulering.

Greenpeace sier at den siste ulykken er en sørgelig konsekvens av at brasilianske myndigheter og gruveselskaper ikke har lært av tragedier som bristen i Samarco-demningen i 2015 som kostet 19 mennesker livet og gjorde hundrevis hjemløse. Vale var også eier av Samarco, sammen den australske giganten BHP Billiton.

Samarco regnes for å være Brasils verste miljøkatastrofe. 250.000 mennesker ble uten drikkevann og tusener av fisk døde før 60 millioner kubikkmeter forurenset elvevann omsider rant ut i havet.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer