Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ni drept i kamper der nordmann holdes som gissel

Filippinske regjeringsstyrker angrep gruppa som holder Kjartan Sekkingstad som gissel.

GISSEL: 
Dette bildet ble lagt ut på en islamistisk Twitter-konto i oktober. Det viser gislene som som ble bortført på Filippinene i september. Helt t.h. nederst sitter  nordmannen Kjartan Sekkingstad.


Foto: Twitter / NTB scanpix
GISSEL: Dette bildet ble lagt ut på en islamistisk Twitter-konto i oktober. Det viser gislene som som ble bortført på Filippinene i september. Helt t.h. nederst sitter nordmannen Kjartan Sekkingstad. Foto: Twitter / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åtte opprørere og én regjeringssoldat skal være drept i sammenstøt på Filippinene, i området der nordmannen Kjartan Sekkingstad trolig holdes som gissel av Abu Sayyaf-geriljaen.

Ifølge en talsmann for den filippinske regjeringshæren fant sammenstøtene stad i Patikul-området på øya Jolo, der Abu Sayyaf antas å holde Sekkingstad, to canadiske statsborgere og den filippinske kona til en av canadierne som gissel.

-  Vi følger situasjonen på Filippinene nøye. Vårt fokus er på gislenes liv og helse, og vi er i kontakt med våre samarbeidspartnere for å undersøke om Kjartan Sekkingstad og de andre gislene er berørt av trefningene, sier pressetalsmann Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

Terror I følge AP var det i dag et sammenstøt mellom filippinske tropper og rundt 100 opprørere fra Abu Sayyaf. I følge opplysninger fra en talsperson i det filippinske forsvaret er det ikke gisselsituasjonen som har utløst kampene. I stedet er det en misstanke om at Abu Sayyaf hadde planer om å gjennomføre terroraksjoner på nyttårsaften.

Major Filemon Tan opplyser til AP at ytterligere ni opprørere og en filippinsk soldat ble såret i kampene, som skal ha funnet sted utenfor landsbyen Patikul.

I en politirapport med etterretningsinformasjon skal det stå at gruppa planla bombeangrep mot sentrum av byen Jolo by på øya Jolo i Sulu-provinsen. Politiet og militære installasjoner skal ha vært pekt ut som mål.

Det er Hatib Hajan Sawadjaan som skal være hjernen bak aksjonen og dette er samme mann som filipinske myndigheter tidligere har pekt på som mannen bak kidnappingen av Sekkingstad og tre andre.

I følge AFP svarte ikke talsmann Filemon Tan på spørsmål om det er noen sammenheng mellom dagens aksjon og gisselsituasjonen.

Ba for sine liv Sekkingstad ble bortført sammen med de to canadierne John Ridsdel og Robert Hall, samt Halls filippinske kjæreste Marites Flor, fra Oceanview Marina på øya Samal sør på Filippinene natt til 22. september.

I en video som ble sendt ut i begynnelsen av november, ba gislene for sine liv og leste opp gisseltakernes krav om løsepenger.

- Vær så snill, vær så snill å ta denne gruppen og deres krav på alvor, for de er farlige, de mener alvor, sa Sekkingstad i videoen.

IS-støtte Abu Sayyaf har tidligere erklært lojalitet til al-Qaida, men det siste året har de byttet side og sier nå at de støtter den såkalte Islamske staten (IS). Men i følge filippinske myndigheter er det ikke noe som tyder på at Abu Sayyaf er knyttet til IS ut over at de uttrykker støtte til dem.

Både USA og Fillipinene mener at Abu Sayyaf er en terrororganisasjon som driver med bombeangrep, kidnappinger for løsepenger og halshugginger.
I følge filippinske medier halshugget gruppa et malaysisk gissel forrige måned.

Den lille men voldelige gruppa har blitt svakere etter at filippinske styrker med støtte fra USA har gått kraftig til verks for å eliminere dem.

Sekkingstad og de øvrige gislene holdes angivelig fanget av en fløy i Abu Sayyaf-geriljaen, som har sverget troskap til Den islamske staten (IS), og på videoen kan det sess et svart IS-flagg i bakgrunnen.

Gisseltakernes krav lød opprinnelig på 1 milliard peso for hver av gislene, noe som tilsvarer rundt 181 millioner norske kroner, men er siden redusert til 165 millioner kroner per gissel, ifølge filippinske medier.

Norge nekter på prinsipielt grunnlag å etterkomme gisseltakernes pengekrav.
- Dette er et prinsipp vi ikke kan fravike i møte med kyniske terrorister, sa statsminister Erna Solberg (H) i september. 

(Dagbladet kommer med mer)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling