Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ni hiv-smittet av egne mødre

Minst 50 hiv-positive kvinner har fått barn i Norge. Ni av disse barna er blitt smittet av sin mamma. Tre barn har dødd av aids siden det første tilfellet i 1983.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Én million barn er smittet av hiv-viruset i verden. Hver dag smittes mer enn 1000 nye. Men i Norge er tallene heldigvis lave. Oppdaterte statistikker fra Statens institutt for folkehelse pr. 1. desember 1997 viser at det i løpet av de siste 14 årene alt i alt er registrert 17 tilfeller av barn med hiv-infeksjon i landet. Fire av barna har utviklet aids - de tre eldste er døde.

Utviklingsland

- Mye tyder på at vi står overfor et demografisk skifte. De nye hiv-tilfellene er barn av hiv-positive mødre med røttene sine i et utviklingsland. Vi håper selvsagt at færrest mulig barn blir født med hiv, men vi venter å få flere i årene som kommer, sier professor Petter Brandtzæg ved barneavdelingen på Ullevål sykehus.

- Det er snakk om minst 50 tilfeller hvor hiv-positive kvinner har født barn i Norge. Smitterisikoen er mellom 10 og 15 prosent, opplyser professor Rolf Lindemann ved samme avdeling på Ullevål sykehus.

Ifølge Folkehelsa har de fleste hiv-smittede barna fått viruset fra mamma i svangerskapet, under fødselen eller ved amming. Antiviral behandling av mor og barn i forbindelse med fødselen reduserer smittefaren. De smittede barna kan med god medisinsk oppfølging leve med hiv-infeksjonen i om lag ti år.

Tre døde barn

Odd Kåre Rabben ga de hiv-positive barna et ansikt, før han døde høsten 1996. Han er en av tre barn som har dødd siden det første tilfellet i -83.

Av de sytten barna er det åtte gutter og ni jenter. Åtte er født i Afrika eller Asia, og smittet i disse landene før de kom til Norge. To av barna er født i Norge av norske kvinner som er innvandret fra Afrika. Sju er født i Norge av norske mødre. Disse mammaene var selv smittet ved stoffmisbruk, heteroseksuelt eller på en ukjent måte.

- Sammenliknet med andre land er Norge i en spesiell stilling. Vi er et lite, oversiktlig land. Hos oss blir gravide testet for hiv. Det betyr at vi kan rykke inn tidlig og behandle alle mødre med hiv-infeksjon, sier professor Brandtzæg.

Ny metode

Tidligere måtte man vente i inntil 18 måneder før man visste sikkert om et barn var smittet med hiv. Den siste tida har legene for alvor begynt å bruke en ny metode, som kan gi en diagnose allerede etter fem- seks måneder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!