Ni iranere dømt til steining

For utroskap og ulovlig sex.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) : Åtte kvinner og en mann er dømt til dødsstraff ved steining i Iran. Advokatene deres har kontaktet den øverste juridiske lederen i landet for å forsøke å hindre gjennomføringen av dødsstraffene.

- Kan henrettes når som helst

Ifølge BBC News ble den siste rapporterte steiningen i Iran urført i fjor. Den ble møtt med sterk kritikk fra menneskerettighets- aktivister og fra EU.

De åtte kvinnene skal være i alderen 27 til 43 år og er beskyldt for prostitusjon, incest og utroskap. Den 50 år gamle mannen som er musikklærer er beskyldt for å ha hatt sex med en student, skriver BBC

Ifølge Iransk lov straffes utroskap med steining. De dømte blir bundet og plassert i et hull i jorda. Mennene blir begravet opp til livet mens kvinnen begraves opp til brystet. Steinene som brukes skal ikke være så store at de kan drepe med det samme.

Shadi Sadr, kvinnerettighetsaktivist og advokat, jobber for et nettverk av frivillige advokater og representerer kvinnene.

- Straffen er godkjent. De kan bli henrettet når som helst, sier hun, ifølge Associated Press.

- Urettferdige rettsaker

DEMONSTRERER: En iransk kvinne utkledd som offer for steining under en demonstrasjon 7. november 2005 i Brussel. Foto: Thierry Roge, REUTERS/SCANPIX
DEMONSTRERER: En iransk kvinne utkledd som offer for steining under en demonstrasjon 7. november 2005 i Brussel. Foto: Thierry Roge, REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Seks av de ni ble dømt utelukkende basert på dommerens avgjørelse uten vitner og uten at deres advokater hadde vært tilstede under tilståelsen, sier Sadr. Hun opplyser at de fleste at de ni dømte kommer fra områder i Iran hvor analfabetisme er utbredt og at noen av dem ikke forstod saken mot dem.

Mohammad Mostafai, en kollega av Sadr, sier at hans klient tilstod utroskap men at hun ikke forstod hva anklagen betød.

Sadr ber det internasjonale samfunnet om hjelp, og forteller at hun er i kontakt med menneskerettighetsorganisasjoner som støtter de dømte.

Hennes kollega Mariam Kian-Arsi sier at målet er å få Ayatollah Shahroudi til å stoppe henrettelsene.

Ifølge de to advokatene blir mange flere kvinner enn menn dømt til steining fordi de har lavere utdanning og er dårlig representert i retten.

Ni iranere dømt til steining