Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ni katolske kirker påtent i Nord-Irland

Ni katolske kirkebygninger i Nord-Irland ble påtent natt til i dag. Politiet tror ildspåsettelsene har sammenheng med konflikten i forbindelse med den protestantiske Oransje-ordenens marsj søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre av kirkene fikk omfattende skader, opplyste politiet, som er sikre på at en organisert gjeng står bak brannene, og at de var nøye planlagt. Brannstifterne kan ha brukt bensinbomber. I ettermiddag var ennå ingen pågrepet.

Kirkeledere og politikere fra hele provinsen fordømte ildspåsettelsene. Katolske Seamus Mallon, som i går ble valgt til viseførsteminister i det nye provinsparlamentet i Nord-Irland, sier han er både opprørt, trist og sint over det som har skjedd. Erkebiskop Robin Eames i Den irske kirken sier han er forferdet, og legger åpent skylden på protestanter.

Situasjonen i Nord-Irland er svært spent midt i den årlige protestantiske marsj-sesongen. En av de mest kontroversielle, Drumcree-marsjen, skal finne sted søndag. Politiet tror ildspåsettelsene har sammenheng med konflikten i forbindelse med søndagens marsj. Oransje-ordenen har fått ordre fra myndighetene om å legge ruten utenom katolske bydeler, men nekter å følge påbudet.

Ett tusen ekstra britiske soldater er sendt til provinsen for å bistå i å hindre voldelige sammenstøt i forbindelse med paraden.

Konflikten setter den nyvalgte, protestantiske førsteministeren David Trimble i en kinkig situasjon. Han er selv medlem av Oransje-ordenen som arrangerer søndagens Drumcree-marsj, men har i sitt nye verv også ansvar for å fremme samarbeid og forståelse mellom protestanter og katolikker i provinsen.

Statsminister Tony Blair skal være klar til å reise til Nord-Irland på kort varsel dersom det blir nødvendig å megle mellom partene i parade-konflikten.

(NTB-Reuters)

UTBRENT: St. Joseph's kirke i Lisburn var en de ni katolske kirkene som ble påtent i natt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!