Ni nordmenn og svensker pågrepet etter kjempedemonstrasjon

Politiet ser ut til å ha fått slagsmålene i Århus under kontroll.

BEGYNTE ROLIG: Men etterhvert eskalerte det i Aarhus da motdemonstranter kom til. Totalt skal omkring 20 personer være pågrepet. Foto: Reuters/NTB Scanpix
BEGYNTE ROLIG: Men etterhvert eskalerte det i Aarhus da motdemonstranter kom til. Totalt skal omkring 20 personer være pågrepet. Foto: Reuters/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere tusen møtte opp i Aarhus for å demonstrere mot en internasjonal høyreradikal samling lørdag. Etter en rolig start fløy brusteinene gjennom lufta i Mølleparken. Politiet og demonstrantene slåss i gatene i Århus, men det virker nå som om situasjonen er under kontroll. Ekstrabladet skriver at demonstrantene blir fjernet en etter en.  Ifølge flere danske medier er over 80 personer pågrepet.

Blant dem er ni nordmenn og svensker, melder danske Ekstra Bladet ved 17-tida.

Flere hundre høyreekstremister fra en rekke land, også Norge, var ventet til samlingen, som arrangeres av Danish Defence League. I tillegg var det ventet likesinnede fra Storbritannia, Bulgaria, Finland, Sverige og Polen.

Samtidig hadde gruppa Aarhus For Mangfoldighet kalt sammen til motdemonstrasjoner, og de to grupperingene demonstrere kun få hundre meter fra hverandre, atskilt av politiet.

Lørdag ettermiddag begynte en større gruppe svartkledde demonstranter å kaste flasker mot politiet og høyreekstremistene. Så kom det meldinger om at såkalte autonome demonstranter kastet brustein mot politiet.

Stort politioppbud Ifølge dansk politi møtte om lag 2500 personer opp til motdemonstrasjonen.

Politiet på Øst-Jylland hadde innkalt den største beredskapen noensinne foran lørdagens høyreekstreme samling.

- Vi vil være veldig synlige i gatebildet. Det vil være mer politi i Aarhus enn det noensinne har vært tidligere, sier Bent Preben Nielsen i politiet til Politiken.

- I mine 35 år på Jylland er dette den største aksjonen jeg har vært med på, sier han.

Begynte rolig Til å begynne med gikk ting rolig for seg i Mølleparken i Aarhus. Unge og eldre, autonome og barnefamilier, ballonger og paroler: Slik så det ut da antirasister og venstreradikale samlet seg i Aarhus lørdag i protest mot en samling på den ytterste høyrefløy, skrev avisa Politiken.

Nielsen sa før demonstrasjonene at politiet ikke ventet bråk.

- Vi er i en riktig god dialog med arrangørene for begge leirer og har vært det i ukevis. Alle de involverte som vi har snakket med, er innstilt på at dette skal foregå på en rolig og fredelig måte, sa han.

(NTB/Dagbladet)