Ni nye tilfeller av omgangssyke på Hardangervidda - ti hytter rammet

Smitten er fremdeles ikke stanset. Nå er nye hytter rammet.

RAMMET: Litlos turisthytte er blant de som er berørt av smitten. Foto: DNT / NTB scanpix
RAMMET: Litlos turisthytte er blant de som er berørt av smitten. Foto: DNT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): To døgn etter at utbruddet av omgangssyke startet på flere DNT-hytter på Hardangervidda, hentes fremdeles nye påsketurister ned fra fjellet.

Tirsdag melder turistforeninga at det er kommet inn beskjed om ni nye tilfeller av smitte mandag kveld og tirsdag morgen. Disse personene er fraktet ut, og totalt er nå 38 hentet ned fra fjellet. Ti hytter er rammet.

- Alle kjøres ut umiddelbart som et forebyggende tiltak. Det som er positivt er at på de fleste av hyttene hvor det først ble registrert syke, har vi nå ikke hatt nye med omgangssyke. Det viser at tiltakene fungerer, sier Henning Hoff Wikborg, daglig leder i DNT Oslo og Omegn i en pressemelding.

På flere av disse hyttene skal det kun være snakk om enkelttilfeller av sykdom. Flere av dem har kun hatt friske gjester siden søndag, opplyser DNT.

Prøver å vaske bort problemet

Med symptomer som kvalme, oppkast og diaré har påskeferien fått en brå slutt for de smittede. Sykdommen er ifølge Folkehelseinstituttet vanligvis mild, og varer i én til tre dager hos ellers friske mennesker.

Det er hyttene på Litlos, Sandhaug, Geiterygghytta, Rauhellern, Krækkja, Kalhovd, Mogen, Mårbu, Stivstuv og Middalsbu som har blitt berørt av utbruddet.

Tallet på smittede har vokst siden mandag morgen, da Røde Kors opplyste at totalt 30 personer var hentet ut. I tillegg var tre isolert på egne rom, i et forsøk på å hindre spredning til andre gjester.

- Vi håper vi har vasket oss ut av problemene. Det har vært gjort omfattende renhold med klor for å forsøke å bli kvitt viruset og smittefaren, sa leder for kommunikasjonsavdelinga hos DNT Oslo og Omegn, Kari Merete Horne mandag.

Da var seks hytter berørt, men DNT var på vei for å undersøke flere.

Tror ikke på matforgiftning

Kommunelegen i Eidfjord frykter at utbrudd av norovirus er årsaken til sykdomsutbruddet, skrev Bergens Tidende søndag. Symptomer på mageviruset er kvalme, oppkast, magesmerter og diaré.

- Vi råder de som har symptomer til å ikke dele toalett og bad med dem som er friske. De som har symptomer må heller ikke oppholde seg i fellesarealer eller spise mat i matsalen, sa Bjotveit.

Smittevernoverlegen i Eidfjord opplyser at de som er syke kan være smittefarlige inntil 48 timer etter de siste symptomene, og at de som er syke ikke bør gå videre til andre hytter den første dagen de er friske.

I pressemeldingen skriver DNT at kommunelegen tror det er liten sannsynlighet at mat og vann er årsaken ettersom det gikk lang tid, opp til to døgn, før folk ble syke.

- Ta kontakt

DNT anmoder de som har planer om påskeferie på Hardangervidda å i forkant ta kontakt med hyttene de skal besøke.

- Det er ingen grunn til å avlyse påskeferien til fjells. Det er mange muligheter til en fin ferie både på Hardangervidda og i andre fjellområder, men det er viktig å tenke god hygiene på tur. Ta gjerne med Antibac i sekken og vask hendene godt, sier Wikborg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer