Ni overlevde dødsbåten

Minst hundre flykninger druknet utenfor Colombia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 104 illegale flyktninger på vei til USA døde etter at båten deres sank 160 kilometer utenfor kysten av Colombia, melder AP.

- Flesteparten av de 113 menneskene ombord gikk ned med båten. Den var overfylt med mennesker og kantret da den ble truffet av en stor bølge forrige fredag. De som var under dekk kunne ikke flykte, sier kaptein i den ecuadorianske marinen Armando Elizalde.

Kun tretten mennesker kom seg vekk fra båten, og fire av disse ble skylt vekk av bølgene.

Søndag fant fiskebåten «Don Felix » to kvinner og sju menn i vannet. De fleste av de overlevende var i 20-årene, den yngste var en 15 år gammel jente. På tirsdag ble de overført til den ecuadorianske kystvakten, og i går kunne de endelig sette foten på landjorda igjen.

Svømte for livet

- Jeg holdt fast i en gassbeholder for å holde meg flytende. Båten kantret. Vi tilbrakte to dager i sjøen og måtte svømme masse, sier Julio Cisalima (25) til en colombiansk tv-stasjon.

En annen overlevende klamret seg fast til en bøye for å overleve. Drikkevann fikk de fra en liten beholder som lå og fløt på vannet. 

Båten var bare bygd til å romme femten personer, opplyser den colombianske marinen. De har sendt ut mannskaper for å lete etter flere overlevende, men tviler på at de vil finne noen. Også den ecuadorianske kystvakten deltar i søket.

- Det er en forbrytelse å ha plassert så mange ecuadorianere i en så liten båt, sier admiral Eduardo Navas. Båten var knappe førti for lang.

I GÅR KUNNE DE OVERLEVENDE SETTE BEINA PÅ LANDJORDA IGJEN: De hadde tilbrakt to dager i vannet etter at båten deres sank. Alle foto: Scanpix
I GÅR KUNNE DE OVERLEVENDE SETTE BEINA PÅ LANDJORDA IGJEN: De hadde tilbrakt to dager i vannet etter at båten deres sank. Alle foto: Scanpix Vis mer

Forlatt på åpent hav

Det er ikke første gang flyktninger har forsøkt å flykte fra fattigdommen hjemme til det forjettede land, USA. Ofte går det båter fra Ecuador til Guatemala eller Mexico. Derfra tar de seg til fots over grensen til USA.

I mai reddet en fisker 88 båtflykninger fra Ecuador og Peru fra et drivende skip. Flykningene bandt fast en flaskepost med en bønn om hjelp til fiskegarnet hans.

De fortalte at de hadde betalt smuglerne tre tusen amerikanske dollar i forskudd. De skulle betale ytterligere sju tusen når de var framme. Men da de fikk motortrøbbel, forlot mannskapet skuta og etterlot dem i åpent hav.

Året før hadde den amerikanske kystvakten plukket opp en annen ecuadoriansk båt som drev uten mannskap. 106 flyktninger var stuet om bord i den førti fot store båten.

FORTALTE OM DET TRAUMATISKE FLUKTFORSØKET: De klamret seg fast til det som lå og fløt på vannet.
BLANT DE HELDIGE: Denne kvinne var blant de heldige som overlevende.