Ni personer drept av psykiatriske pasienter

Drapet på den 75 år gamle kvinnen i Malvik er det niende drapet som er begått av personer med psykiske problemer hittil i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

13. januar meldte en 33 år gammel mann seg for politiet og sa han hadde tatt livet av sine foreldre som bodde på Krokstadelva i Nedre Eiker kommune i Buskerud. Mannens 63 år gamle mor og 64 år gammel far ble skutt og drept med et grovkalibret våpen. 33-åringen hadde vært under psykiatrisk behandling i mange år, men var ikke pasient da drapene ble begått.

Austbø-saken

Mest oppmerksomhet har det vært omkring drapene på to politimenn på øya Austbø i Nordland natt til 11. mars i år. En 46 år gammel mann, som i lengre tid hadde vært pasient ved Nordland Psykiatriske Sykehus, ringte sykehuset og truet med å drepe alle som nærmet seg boligen hans på Austbø. Bevæpnet politi rykket ut for å sikre at mannen skulle bli i huset og ikke skade andre. Det endte i tragedie for en lensmann og en lensmannsførstebetjent. Med en jaktrifle skjøt og drepte 46-åringen de to tjenestemennene.

Drepte naboer

Bare tre dager senere ble det begått et nytt dobbeltdrap. Denne gang i Sandnes i Rogaland. En 39 år gammel mann tok seg inn i et nabohus og tok livet av et eldre ektepar med en øks. Mannen ble pågrepet av politiet, men ble kort tid etter pågripelsen lagt inn på sykehus.

Mannen hadde vært i et langvarig behandlingsforhold ved Rogaland psykiatriske sjukehus. I løpet av de siste 17 årene hadde han vært innlagt ved sykehuset 19 ganger. Foranledningen for innleggelsene var blant annet skyteepisoder og ildspåsettelser. Likevel ble han ikke ansett som farlig. Mannen fikk behandling ved en voksenpsykiatrisk poliklinikk de siste to årene før ekteparet ble drept.

Tok livet av moren

Litt over en måned senere, 14. mars, ble en 73 år gammel kvinne funnet drept i sin leilighet i bydelen Loddefjord i Bergen. Hennes 37 år gamle sønn ble pågrepet og siktet for å ha slått moren i hjel, sannsynligvis med en hammer. Sønnen ble betegnet som sterkt sinnslidende, og hadde vært psykiatrisk pasient i en årrekke. Han ble innlagt på psykiatrisk avdeling på Haukeland sykehus like etter pågripelsen.

«Svingdørpasient»

3. oktober tilsto en 29 år gammel mann at han hadde tatt livet av sin 24 år gamle samboer i Hundeidvik i Sykkylven på Sunnmøre. Dagen før drapet fant sted skal 29-åringen ha tryglet om å bli lagt inn for å få psykiatrisk behandling på grunn av en tung depresjon. Mannen skal i lang tid ha hatt psykiske problemer og vært en «svingdørpasient» i psykiatrien. 29-åringen ble varetektsfengslet i 12 uker, og ble inntil videre lagt inn på en psykiatrisk institusjon.

(NTB)