BRENNER FORTSATT: Det skal fortsatt brenne i atomubåten Jekaterinburg, som ligger i tørrdokk på et militært skipsverft utenfor Murmansk. En talsmann for det russsiske forsvarsdepartementet sa tidligere i dag at alle våpen var fjernet fra ubåten, men i kveld kommer det motstridende meldinger om at det fortsatt kan være raketter ombord. Foto: AP Photo/Ru-RTR
BRENNER FORTSATT: Det skal fortsatt brenne i atomubåten Jekaterinburg, som ligger i tørrdokk på et militært skipsverft utenfor Murmansk. En talsmann for det russsiske forsvarsdepartementet sa tidligere i dag at alle våpen var fjernet fra ubåten, men i kveld kommer det motstridende meldinger om at det fortsatt kan være raketter ombord. Foto: AP Photo/Ru-RTRVis mer

Ni personer forgiftet under slukking av atomubåt-brannen

- Situasjonen er fortsatt uavklart, ifølge Bellona.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG/OSLO (Dagbladet): Ni personer er fraktet til sykehus med røykskader etter å ha deltatt i slukningsarbeidene av atomubåtdokken i Murmansk, ifølge den russiske avisen Life.ru.

Reaktorene avslått Ubåtens mannskap og flere teknikere befant seg i tørrdokken, opptatt med reparasjoner av atomubåten Jekaterinburg, da noen nærliggende trestillaser tok fyr omkring klokka 16.30 i dag norsk tid.

Ubåtens to reaktorer var slått av og fartøyet avvæpnet da brannen startet.

Russiske myndigheter har forsikret om at det er ingen fare for radioaktive utslipp fra brannen.

Brannmannskapene har i ettermiddag ikke klart å få kontroll over flammene.

Det ble tidligere i kveld vurdert å senke ubåtens baug i vann for å stoppe flammene.

Nå i kveld melder russisk media at ubåten er senket til nivå med tårnet, for å hindre at flammene blusser opp igjen.

Ikke til å stole på - Situasjonen er fortsatt uavklart, så vidt jeg kan forstå, sier Nils Bøhmer i Bellona til Dagbladet.

Bøhmer har jobbet i Bellonas Russlandsgruppe siden 1993. Han er skeptisk til informasjonen fra russiske myndigheter.

- All min erfaring tilsier at informasjon fra russiske myndigheter ikke er til å stole på i situasjoner som dette, sier han.

Bøhmer har gjennom kvelden mottatt en rekke ubekreftede meldinger fra Murmansk. Det går blant annet på at stadig flere brannbiler skal ha kommet til det avsperrede, militæret skipsverftet, og at brannvesenet fortsatt ikke har klart å slukke «lommer av flammer».

- For meg indikerer det at det brenner inne i ubåten, men det er altså ikke bekreftet, sier Bøhmer.

Frykter ikke utslipp Tidligere atomekspert i Bellona, Thomas Nilsen, er redaktør for nettstedet Barentsobserver, som har kontor i Kirkenes, noen kilometer fra den russiske grensa. Han mener det er liten risiko for atomutslipp fra ubåten.

- Atomreaktoren stenges alltid ned før ubåten tas opp i tørrdokk. Da er den hemetisk lukket, designet for i utgangspunktet å tåle torpeangrep, sier Nilsen til Dagbladet.

- For oss som bor i Øst-Finnmark var det tidligere i dag viktig å få avkreftet mulighetene for utslipp, og jeg mener risikoen er liten. Vi som bor her opp har etter hvert lært oss til å leve med en viss atomtrussel, og reagerer derfor ganske edruelig på hendelser som dette, sier han.

Lite sikker informasjon En representant for det regionale brannvesenet forteller til Life.ru at det kan ha vært mannskap om bord i båten da brannen brøt ut.

- Mannskapet var på stedet. De deltar nå i redningsarbeidet.

Det finnes foreløpig ingen sikker informasjon på hvor mange som befant seg om bord eller i tørrdokkene da brannen startet.

JEKATERINGBURG: Dette er atomubåten Jekaterinburg, der det i ettermiddag brøt ut brann. Foto: Lev Fedoseev/REUTERS
JEKATERINGBURG: Dette er atomubåten Jekaterinburg, der det i ettermiddag brøt ut brann. Foto: Lev Fedoseev/REUTERS Vis mer