Ni personer kidnappet

Røde Kors melder om positiv utvikling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kaoset synes komplett på den palestinske Gazastripen i dag. Også på Vestbredden ser bråket ut til å bre seg: Litt over klokka 16 i ettermiddag, kom nemlig meldingen om at en amerikansk universitetsprofessor er arrestert på Vestbredden.

Professoren ble satt fri noen timer senere.

Men klokken 20.40 i kveld, kunne generalsekretær Trygve Nordby i Røde Kors, fortelle at det har vært en utvikling i kidnappingssaken

- Det er en positiv utvikling i saken uten at jeg kan si noe mer om dette nå, sier han til Dagbladet.no.

To franske gisler skal være løslatt i kveld ifølge AP.

Den første kidnappingen ser ut til å ha funnet sted klokka 14.30, lokal tid. Da stormet et ukjent antall personer inn på det internasjonale Røde Kors\' kontor i byen Khan Younis, i det sørlige Gaza i dag.

- Jeg bekrefter herved vår kollega Juliane Grosclaude er kidnappet på sitt kontor i Khan Younis. Vi vet ikke hvem som har kidnappet ham, og vi vet ikke av hvilken årsak. Men - vi ber om at han blir løslatt umiddelbart, sier ICRCs pressesjef, Antonella Notari, til Dagbladet.no i 15.30-tida i dag.

ICRC er nå i kontakt med palestinske myndigheter for å få løslatt Grosclaude, ifølge en pressemelding.

Sveitseren Juliane Grosclaude har jobbet på Gazastripen siden mai ifjor.Mange kidnappinger

Minst ni personer er kidnappet i Gaza i løpet av få timer i dag, ifølge nyhetsbyrået Ap. Opprøret i Gaza startet bare få timer etter at israelske styrker brøt seg inn i den palestinske byen Jeriko tidligere i dag. Israel har ikke lov til å ta seg inn i palestinske fengsler, ifølge internasjonale lover og regler.

Her er hendelsene på Vestbredden og i Gaza, time for time:

16.15: Palestinske militante har kidnappet en amerikansk universitetsprofessor på Vestbredden, ifølge talsmenn ved universitetet, melder nyhetsbyrået Ap. Amerikaneren underviser engelsk i den palestinske byen Jenin, som ligger nord på Vestbredden.

BRENNER: Flere kontorer med britiske, amerikanske og EU-ansatte er stormet og satt i brann. Foto: Scanpix
BRENNER: Flere kontorer med britiske, amerikanske og EU-ansatte er stormet og satt i brann. Foto: Scanpix Vis mer

16.05: Palestinske militante brøt seg inn i kontorene til det tyske tv-selskapet ARD i Gaza by, ifølge en palestinsk journalist som jobber for selskapet. Det tyske tv-selskapet har kontorer i samme bygning som BBC, men det er foreløpig ikke klart om BBC også er blitt angrepet.

Klokka 15.56 tikker nok en byråmelding inn: Palestinske militante har kidnappet to australske lærere i Gaza by. Det bringer antallet kidnappede opp i åtte utlendinger. Kidnappingene har skjedd på få timer. De to lærerne jobber på en amerikanske skole i Gaza by, ifølge sikkerhetskilder. 


Ser an situasjonen

Det internasjonale Røde Kors (ICRC) har seks internasjonale medarbeidere utstasjonert i Gaza, hvorav en av dem nå er kidnappet. I tillegg har organisasjonenen 28 lokalt ansatte.

- Foreløpig har vi bedt dem holde seg innendørs. Vi flytter ikke noen mennesker akkurat nå, sier Notari.

ICRC har også to norske utsendte i de palestinske områdene. Etter det Dagbladet.no får opplyst, har disse to nå fått beskjed om å holde seg innendørs inntil videre. De to utsendte er plassert i Hebron og Jerusalem.

Palestinske militanter advarer alle briter og amerikanere som ikke forlater de palestinske områdene umiddelbart.

Flere kontorer som tilhører EU, USA og Storbritannia er satt i brann og rasert.

Stormet fengsel

Aksjonene er en reaksjon på at israelske tropper tidligere i dag stormet et palestinsk fengel. Soldatene kjørte ned fengselsmurene med bulldosere og skjøt flere vakter. Minst én av vaktene og en fange er drept. En slik aksjon strider mot internasjonale lover og regler.

Mer enn 150 fanger ble tatt i varetekt av israelske styrker.

Israel begrunner aksjonen i at de er på jakt etter den palestinske aktivisten Ahmed Saadat. Israelske talsmenn mener Saadat skal ha stått bak flere selvmordsaksjoner i Israel. Men - Israel har ingen rett til å gå inn på det som er internasjonalt anerkjent som palestinsk landområde - for så å gjennomføre militæraksjon i palestinsk fengsel.

Det er det som har fått mange palestinere til å rase i dag. Raseriet ble ikke mindre da flere av de palestinske fangene ble sendt ut av bygningene i bare undertøyet. Flere av dem ble også kjørt vekk av israelske soldater. Å bli avkledd på offentlig sted er en av de største ydmykelsene som kan gjøres mot en palestinsk person.

Det har vært store protester mot aksjonen, som er et klart brudd på palestinernes selvstyre. Britiske og amerikanske styrker har voktet fengselet de siste fire årene, men trakk seg tilbake i morges etter trusler om at en aksjon var på gang.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

FANGER: Israelske tropper har tatt 150 palestinere til fange og truer med å drepe dem om ikke Sadaat overgir seg.